Sveti Otac Franjo imenovao je mons. Fabijana Svalinu, ravnatelja Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže, biskupom koadjutorom Srijemske biskupije, objavila je Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj na spomendan Blažene Djevice Marije od Krunice, 7. listopada 2021. točno u podne.

U nazočnosti brojnih svećenika, časnih sestara te roditelja novoimenovanog biskupa Lucije i Mirka, u isto vrijeme – u podne u Nadbiskupskom domu u Đakovu, nakon zajedničke molitve Anđeo Gospodnji te uz svečanu zvonjavu zvona đakovačke katedrale-bazilike sv. Petra, pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić okupljenima je objavio istu vijest – mons. Fabijan Svalina, svećenik prezbiterija Đakovačko-osječke nadbiskupije, novi je biskup koadjutor Srijemske biskupije. Vijest biskupa Ćurića popraćena je pljeskom nazočnih u Crvenom salonu.

Biskup je uputio pozdrav okupljenima u Crvenom salonu: članovima Prvostolnog Kaptola i Zbora savjetnika, odgojiteljima u Bogoslovnom sjemeništu i profesorima KBF-a u Đakovu, svećenicima u središnjim nadbiskupijskim ustanovama, župnicima, umirovljenim svećenicima, suradnicima, časnim sestrama i predstavnicima medija.

Mons. Fabijan Svalina rođen je 7. studenoga 1971. u Đakovu od oca Mirka i Lucije, r. Poljičak. Djetinjstvo je proveo u Satnici Đakovačkoj gdje je završio osmogodišnju osnovnu školu. Srednjoškolsko obrazovanje je stekao u Đakovu, prva dva razreda državne srednje škole, a zatim posljednja dva razreda kao sjemeništarac u Biskupijskoj gimnaziji Josipa Jurja Strossmayera u Đakovu gdje je maturirao 1990. godine. Filozofsko-teološki studij započeo je na tadašnjoj Visokoj bogoslovnoj školi u Đakovu, a diplomirao na Teologiji u Đakovu 1997. godine. Iste godine na svetkovinu sv. Petra i Pavla zaređen je za svećenika Đakovačke i Srijemske biskupije. Svećeničko djelovanje započeo je službom župnoga vikara u Župi Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku (1997. – 1998.). Ujesen 1998. godine poslan je za odgojitelja –  prefekta u Međubiskupijsko sjemenište u Zagreb (Šalata) gdje ostaje do 2004. godine.

Po povratku iz Zagreba 2004. imenovan je je tajnikom i bilježnikom Biskupskog ordinarijata u Đakovu, a godine 2007. koordinatorom Biskupijskog povjerenstva za gradnje i obnove. U jesen 2008. preuzeo je službu kancelara Nadbiskupskog ordinarijata u Đakovu, na kojoj ostaje do 15. veljače 2010. Istovremeno u razdoblju od 1. siječnja 2009. do 15. veljače 2010. obnaša službu predstojnika Nadbiskupijskog tiskovnog ureda.

Na izvanrednom zasjedanju Hrvatske biskupske konferencije u siječnju 2010. imenovan je zamjenikom generalnog tajnika HBK-a. Tu je službu vršio do siječnja 2017. godine, od kada preuzima službu koordinatora preustroja ustanova koje ulaze u Hrvatsku katoličku mrežu te postaje njezin ravnatelj. Istodobno, od 2010. preuzima službu vršitelja dužnosti ravnatelja Hrvatskoga Caritasa, a 2012. postaje njegov ravnatelj. Kroz to vrijeme bio je članom brojnih povjerenstava, odbora i radnih skupina pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji. Kao ravnatelj Hrvatskoga Caritasa bio je član različitih operativnih tijela i koordinacija nadležnih za žurnu pomoć, humanitarno i socijalno djelovanje. Papa Benedikt XVI. odlikovao ga je počasnim naslovom kapelana Njegove Svetosti 30. travnja 2012.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija/Anica Banović
Foto: J. Ninković