Jučer je u svojim stranačkim prostorijama Most Đakovo održao konferenciju za medije u kojoj su se govornici dotaknuli aktualne problematike te su upoznali javnost s programskim načelima Mosta donesenima na nedavno održanom programskom saboru stranke.

Prvi je govorio predsjednik đakovačkog Mosta, Robert Majstorović koji je pozvao građane da se ponašaju u skladu sa situacijom izazvanom zbog pandemije COVID-a 19 te je iznio nedavno donesena programska načela Mosta:

“Pozvali bi sugrađane na krajnji oprez i poštovanje epidemioloških mjera. Zdravstvena ugroza je velika, poprima sve elemente ratnih uvjeta s mnoštvom lakše i teže „ranjenih“ te preminulih, s vanrednim okolnostima za funkcioniranje gospodarstva, zdravstva i svih drugih sastavnica društva. Htjeli bi nadalje upoznati lokalnu javnost s programskim načelima MOST-a koja su donesena na nedavno održanom programskom saboru stranke:

1. Manja i efikasnija država – samim tim efikasniji grad, gradske strukture i gradske ustanove i tvrtke, orijentacija i efikasniji pristup prema gospodarstvu i poduzetništvu.

2. Osnivanje Kluba mladih Mosta – orijentacija na mlađu populaciju 18-35 godina s pozitivnom diskriminacijom te društvene skupine i u lokalnoj zajednici u svim segmentima.

3. Daljnja suradnja sa nezavisnim pojedincima i listama – svakako i na lokalnom nivou.

4. Domovinski rat kao temelj hrvatske državnosti – neupitno.

5. Zalaganje za vrijednosti temeljenih na općeljudskim i kršćanskim načelima – univerzalna načela koja dijeli velika većina sugrađana.

6. Uključivanje što većeg broja ljudi u procese odlučivanja

Na ovim načelima i u suradnji s građanima nastojat ćemo promišljati i predlagati buduće konkretne ideje i projekte.“

“Mlađa populacija mora imati jaču zastupljenost u funkcioniranju grada”

Tina Blažević i Ivona Duvnjak dotaknule su se mladih i lokalne problematike. Tako je Ivona Duvnjak govorila o Klubu mladih Mosta:

“S obzirom na programsku orijentaciju Mosta na mlađu populaciju, 18 do 35 godina, te osnovani Klub mladih Mosta na nacionalnoj razini, jako bih istaknula i našu lokalnu zainteresiranost da sve promišljanja i prijedloge gledamo kroz tu prizmu. Bez obzira o čemu je riječ, poduzetništvo, gospodarstvo, kultura, obrazovanje, sport, mislim da mlađa populacija naše lokalne zajednice mora imati jaču zastupljenost u funkcioniranju Grada. Sve kako bi loša demografska kretanja pokušali usporiti i promijeniti smjer.”

Osim toga dotaknula se i problematike s Runjaninovom ulicom:

“Apeliram opet da se što prije donese neko rješenje za problem u Runjaninovoj ulici sa zapriječenim nogostupom. Sugrađani i djeca prisiljeni su izlaziti na cestu to zaobići. Nekoliko bliskih situacija već se zbilo zasad bez posljedica samo uz jezivu škripu kočnica. Apeliram na Grad da žurno nešto poduzme, makar privremeni pješački prijelaz i neku signalizaciju do donošenja sudske odluke.”

O sličnim temama govorila je i Tina Blažević:

“Također temeljeno na programskim načelima Mosta, orijentacijom na mladu populaciju i potrebama građana Đakova vidim puno prostora za unapređenje u segmentima odgojno-obrazovnih potencijala, kulturi pa i sportu. Također u osmišljavanju i implementaciji tzv. zelenih politika i daljnjih napora u zaštiti okoliša. Bez obzira što su neki dijelovi prethodno rečenog u ingerencijama Osječko-baranjske županije, pitanje školstva npr., ne vidimo zapreku da se takve teme ne nametnu prema Osnivaču kao potrebe građana Đakova. Nismo predgrađe Osijeka već zaokružena urbana cjelina.”

“Najefikasnije i najodrživije su mjere i politike koje su osmišljene kroz konzultacije sa zainteresiranom javnošću”

Na konferenciji je govorila I Irena Gluhak Forempoher, koja se dotaknula teme uključivanja građana u procese odlučivanja:

“S obzirom na neko moje dosadašnje javno djelovanje koje se odnosi na uključivanje građana  u procese odlučivanja i promišljanja javnih politika, meni su najinteresantniji ciljevi koji se odnose upravo na uključivanje i informiranje građana u javne politike, posebno onih kojih se određene odluke i zakoni izravno tiču. Važnost toga je u vremenima krize i izvanrednih okolnosti posebno vidljiva, kao što je to sada u vrijeme korona krize, pa se tako vrlo jasno može vidjeti koje su mjere smislene i učinkovite, a to su uvijek one mjere koje su donesene nakon konzultacija s onima koji te mjere trebaju primjenjivati. I obratno. Tako su i u vremenima u kojima ne postoji neka neposredna ugroza poput COVID-a, najefikasnije i najodrživije upravo one mjere i politike koje su osmišljene kroz konzultacije sa zainteresiranom javnošću, odnosno s onima kojima je određena tematika struka, koji djeluju u određenom sektoru, ali i svi oni na koje te politike utječu. Takve su demokratski procesi posebno važni na lokalnoj razini, a na toj razini ih je ujedno i najlakše primijeniti. Stoga se u narednom periodu planiramo posvetiti upravo informiranju građana o najbitnijim temama za razvoj grada i uključivanju građana i struke u iznalaženje rješenja koja će biti učinkovita, ali i realna i provediva.“

Igor Kretonić