Najdužu potpunu pomrčinu Mjeseca ovog stoljeća, koja će se u petak 27. srpnja jasno moći vidjeti iz Slavonije, bit će posebno doživjeti promatrajući je teleskopom s đakovačkoga Bajera, iza Kauflanda. Motrenje ovog rijetkoga nebeskoga fenomena, kada Mjesec prolazi gotovo točno sredinom Zemljine sjene, ondje organizira Astronomsko društvo Orion od 20 sati i 30 minuta.

Potpuna pomrčina trajat će 103 minute, koliko će Mjesec sjati narančastim tonovima, dok će ukupno trajanje pomrčine od ulaska Mjeseca u Zemljinu polusjenu do izlaska iz nje trajati gotovo četiri sata. Početak potpune pomrčine počinje u 21:30 s crvenim Mjesecom, a maksimum će dosegnuti u 22:21. Završetak je potpune pomrčine u 23:13, a završetak djelomične 19 minuta poslije ponoći.

Mjesec kakav će biti vidljiv u petak navečer poznat je kao “krvavi”, a nastaje zbog loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi koja se u ovome slučaju ponaša poput prizme.

Osim potpune pomrčine Mjeseca, iste će noći Mars i Zemlja biti u vrlo bliskom položaju, pa će uvjeti za motrenje Marsa biti savršeni, stoji u priopćenju iz Hrvatskog astronomskog sveza koji taj događaj najavljuje kao astronomski događaj godine.

Danijel Geošić