„Prošlog svibnja Ujedinjeni narodi proglasili su 2022. Međunarodnom godinom stakla. Ovo je prvi put da su Ujedinjeni narodi imenovali godinu s jednim materijalom, koji naglašava nezamjenjivu i važnu ulogu stakla u mnogim područjima kao što su tehnologija, gospodarstvo, okoliš, kultura i društvo, kao i njegovu ulogu u ispunjavanju izazova i izgradnju održivog društva. Inkluzivno društvo, koje omogućuje globalni gospodarski oporavak, promiče razvoj novih tehnologija i mnoge druge doprinose. Kao temeljni materijal s dugom poviješću, staklo je službeno ušlo u središte svjetske pozornice.“

Tim povodom, Muzej Đakovštine organizira predavanje o staklu koje će se održati u četvrtak 13. listopada s početkom u 18:00 sati u Kući Reichsmann.

U prvom dijelu predavanja prof. dr. sc. Lidija Jakobek Barron, profesorica na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu u Osijeku, prodekanica za razvojno-stručni rad reći će nešto više o staklu kao prirodnom materijalu. U drugom dijelu predavanja kustosica muzeja Jelena Boras, mag. archeol., upoznat će sve prisutne s nekim od staklenih predmeta koji se čuvaju u arheološkoj zbirci Muzeja Đakovštine.

Pridružite im se i saznajte nešto više o jednom od najstarijih umjetnih materijala bez kojega je današnja svakodnevica nezamisliva.

Izvor: Muzej Đakovštine
Foto: Moje Đakovo