U okviru Digitalne Noći muzeja, Muzej Đakovštine će večeras dati svima priliku za istraživanje povijesti Đakovštine!

Pripremili su desetak interaktivnih karti, putem kojih se možete upoznati s prostorom Đakovštine u prošlosti i sadašnjosti na podlozi suvremene satelitske snimke. Pripremili su i kartu s imenima raznih potoka i potočića koji su bili zabilježeni u kartama, a danas su ili nestali ili su regulirani u kanale. Da su ti potočići u prošlosti bili vrlo bitni stanovnicima Đakovštine uvjerit ćete se ako proučite kartu na kojoj su naznačene vodenice koje su zabilježene tijekom 18. i 19. stoljeća, a takvih ih je oko 140!

Može biti slika sljedećeg: tekst

Jeste li znali da se tijekom 19. stoljeća intenzivno razmišljalo o prokopavanju plovnog kanala od Osijeka do Slavonskog Broda, koji bi većinom duljine prolazio kroz Đakovštinu? I tu su trasu ucrtali na jednu od karata.

Muzej Đakovštine stvorio je digitalnu zbirku povijesnih i suvremenih toponima Đakovštine (od 18. stoljeća do danas), pa ih u njihovoj bazi lociranih bilježe više od 5 000. Toponimi su vrlo vrijedni (ne)materijalni ostaci prošlosti koji često ukazuju sela i selišta, koja su tijekom povijesti nastajala i nestajala. Njihovim prostornim bilježenjem, stvorili su vrlo bitan temelj za buduća istraživanja povijesne geografije Đakovštine.

Povijesni atlas Đakovštine, kako su ga nazvali, bit će objavljen večeras u sklopu Noći muzeja na web stranici i na Facebook stranici Muzeja.

Izvor: Muzej Đakovštine