Na dnevnom redu jučer (21. srpnja 2022. godine) održane 13. sjednice Skupštine Osječko-baranjske županije bilo je 13 točaka dnevnog reda. Vijećnici su razmatrali i potom usvojili Prijedlog Izmjene Plana razvitka odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Osječko-baranjske županije, Prijedlog Odluke o odvodnji otpadnih voda aglomeracije Osijek, Prijedlog Zaključka o utvrđivanju prijedloga za donošenje dopuna Nacionalnog plana specijalističkog usavršavanja zdravstvenih radnika za petogodišnje razdoblje (2020. – 2024.) za područje Osječko-baranjske županije, zatim Prijedlog Ugovora o sufinanciranju rekonstrukcije i dogradnje bazenskog kompleksa Copacabana u Osijeku te Prijedlog Zaključka o davanju suglasnosti Osnovnoj školi “Josip Kozarac”, Josipovac Punitovački za stjecanje i raspolaganje financijskim sredstvima u okviru projekta „Regionalni znanstveni centar Panonske Hrvatske“. Usvojili su i izvješće o poslovanju zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Osječko-baranjska županija, zatim izvješće o poslovanju jedinica lokalne samouprave na području Osječko-baranjske županije te izvješća o poslovanju Tera Tehnopolisa i Cestinga u 2021. godini.

– Na današnjoj smo sjednici raspravljali o 13 točaka dnevnog reda, između ostalih i o poslovanju zdravstvenih ustanova čiji je osnivač Županija, kao i o poslovanju jedinica lokalne samouprave na našem području. Vidljivo je, naime, da su mnogima od njih proračuni porasli što je rezultat brojnih projekata koji se provode u općinama i gradovima uz znatan priljev sredstava Vlade RH, ministarstava, državnih tvrtki i europskih fondova, ali i Osječko-baranjske županije. Takav investicijski rast nastavit će se i u budućnosti na čitavom području Županije s ciljem ravnomjernog razvoja svih naših gradova i općina – kazao je zamjenik župana Mato Lukić.

Pod točkom pitanja i prijedlozi šest vijećnika – Sanja Bježančević, Krešimir Čabaj, Zlatko Adjulović, Marko Bogatić, Boris Piližota, Vinko Kuduz i Vedran Novokmet – postavili su pitanja zamjenicima župana, a ponovno je zanimanja bilo za pitanje energetike i vodnih resursa tijekom toplinskih valova, na što je zamjenik župana Mato Lukić odgovorio:

– Energetika je jedno od najvažnijih pitanja u posljednjih nekoliko mjeseci ne samo u Hrvatskoj već i svuda u svijetu, o kojem moramo racionalno promišljati i odlučivati. Slično je i s vodom i vodnim resursima, posebno u razdoblju suša i visokih temperatura, a kako nas izvještavaju isporučitelji vodnih usluga, za sada nema problema na području naše županije. Ukoliko bude poteškoća u ruralnim područjima i zaseocima u kojima kućanstva nisu spojena na sustave vodovoda, bit će spremne cisterne s pitkom i nepitkom vodom – rekao je Lukić.

Na današnjoj sjednici Skupštine usvojen je i prijedlog Rješenja o imenovanju ravnatelja Javne ustanove Agencije za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko-baranjske županije, na čijem će čelu biti diplomirani pravnik Igor Ružička.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija