Bogat i raznolik program 25. Đakovačkih bušara, pokladne manifestacije koja u Đakovo uz domaće skupine dovodi velik broj sudionika i gostiju iz cijele Hrvatske, predstavili su u utorak na konferenciji za medije gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić, direktorica Turističke zajednice Grada Đakova Marija Burek te zamjenik gradonačelnika Robert Francem. Na ovogodišnjim Bušarima, najavljeno je, bit će više od 40 skupina s približno 2.000 sudionika, dok će na Pokladnom Gastrofestu biti oko 50 izlagača, gdje sudjeluju i kulturno-umjetnička društva s područja Grada sa starim, tradicionalnim jelima.

Gradonačelnik Mandarić zadovoljno je konstatirao kako se pripreme za Bušare, započete još u jesen prošle godine, privode kraju i da će idućeg vikenda, odnosno u subotu 16. veljače Đakovom zavladati Bušari, dok će idući dan, u nedjelju 17. veljače biti održano pokladno jahanje u Širokom Polju. “Očekujemo raskoš i rapsodiju maski i zabave, svega onoga što pokladna manifestacija podrazumijeva”, rekao je gradonačelnik Mandarić. Program počinje u subotu Pokladnim gastrofestom „Mrsna i nemrsna jela kroz poklade i korizmu“ od 9.00 sati na korzu (i traje do 17.00 sati), a nastavlja se pokladnom povorkom u 15.00 sati već uhodanom rutom od prostorija starog DVD-a kroz korzo gdje će ispred zgrade Gradske uprave biti upriličen ceremonijal primopredaje ključeva. Gradonačelnik je naglasio kako i ove godine djeca i odrasli idu u istoj povorci. ” Očekujemo puno gostiju na ulicama našeg grada, a isto tako pozivamo i naše sugrađane u subotu prijepodne i poslijepodne na korzo i da produže zabavu na večernje sate”, dodao je gradonačelnik. Folklorne skupine na 25. Đakovačke bušare, rekao je, dolaze iz cijele Hrvatske, ne samo Slavonije, nego i Primorja, Dalmacije, središnje Hrvatske pa čak i Bosne i Hercegovine na što su posebno ponosni.

Direktorica TZ Grada Đakova Marija Burek osvrnula se na činjenicu da Đakovačke bušare godinama podupire Hrvatska turistička zajednica što je najbolji dokaz da je važno regionalno događanje prepoznato. “ Ponosni smo na dugogodišnju suradnju i dolazak naših prijatelja iz Mohača, Mohačkih buša. Nastojimo da u povorci budu zastupljene i moderne maske i one koje se nalaze na UNESCO-ovom popisu nematerijalne kulturne baštine i na popisu Ministarstva kulture kao nematerijalna kulturna baština”, rekla je Marija Burek. Najavila je dolazak skupina iz Opatije, Primoštena, zvončare s područja Kastavštine, iz Karlovca, Zagreba, Sinja, Solina, Nove Gradiške, Baranjskog Petrovog Sela…

Po prvi se put dio programa nakon povorke razdvaja, pa će dječje skupine imati svoju pokladnu dječju zabavu u dvorani đakovačkog DVD-a, a odrasle skupine idu u šator na V.k. A. Stepinca.

Zamjenik gradonačelnik Robert Francem rekao je kako će četvrt stoljeća Đakovačkih bušara biti obilježeno sudjelovanjem gradova prijatelja u povorci, poput Sinja i Tomislavgrada, a bit će objavljena i brošura povodom obljetnice koja je obuhvatila retrospektivu o tome kako se razvijala ova manifestacija. Rekao je i kako se zabavni dio seli u Pokladni šator gdje će nastupiti Slavonske Lole i Dino Dvornik Tribute band, glazbenici koji su pratili Dinu Dvornika.

Program pokladnog jahanja u Širokom Polju bit će održan 17. veljače s početkom u 11.00 sati.

Izvor: Grad Đakovo