Isprva jednostavna i spontana dalmatinska pjesma iz kala, pjaceta i konoba proširila se naglo u novije doba cijelom Hrvatskom, slušamo je na glazbenim festivalima, a klape često susrećemo i na televizijskim ekranima. Početkom rujna ljepotu klapske pjesme, zahvaljujući đakovačkoj klapi Certissa, koja okuplja osam žena, i prijateljstvima što su ih izgradile putujući Hrvatskom s drugim klapama, u posljednje se tri godine dâ doživjeti na otvorenoj pozornici u Srcu Slavonije. Bilo je tako i subotu navečer na Trgu Josipa Jurja Strossmayera na ovogodišnjem programu “U srcu te nosim”, koji su otvorile upravo Đakovčanke.

Pred brojnom su publikom klapske glazbe, uz Certissu, pjevale četiri mješovite klape – Graz iz Austrije, Prvi komin Snježanin iz Zagreba, Školji Tkon i Puntadura Vir, tri muške klape – Drniš iz istoimenog mjesta, Pokornik iz Ostrvice i Žmul iz Omiša i dvije ženske klape – Allegre Osijek, Anima Arbae Rab. Svaka je klapa izvela po dvije pjesme, među kojima i popularne zabavne skladbe u prigodnim a capella aranžmanima, dok su na kraju svi zajedno u spomen na nedavno preminulog Olivera Dragojevića zapjevali njegovu “Moj lipi anđele”.

 

Smotru je otvorila potpredsjednica Gradskog vijeća Đakova Sanja Bježančević podsjetivši da je klapsko pjevanje 2012. uvršteno na UNESCO-ov reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Zahvalila je Certissi na glazbenoj promociji našega grada i čestitala na uspješnoj organizaciji još jedne, ovaj put međunarodne smotre. Program je vodila Maja Muškić, a pokrovitelji su bili Grad, Osječko-baranjska županija i Turistička zajednica grada Đakova.

 

Klapa Prvi komin Snježanin iz Zagreba i austrijska klapa Graz animirale su danas i svečanu misu u đakovačkoj katedrali.

Danijel Geošić, foto: Mario Šulina