Đakovština je jučer k’o nekad „igrala“, pjevala, svirala i pokazala samo mali dio svojeg prebogatog tradicijskog nasljeđa na 34. Smotri folklora Đakovštine koja se pred brojnom publikom održala u đakovačkom Centru za kulturu.

Svojevrsna je to uvertira u 57. Đakovačke vezove, jer ova smotra, na kojoj je jučer nastupilo 14 društava s područja Đakovštine, kvalifikacijska je smotra za nastup na Đakovačkim vezovima, a najbolja društva ujedno će predstavljati Đakovštinu na državnim smotrama izvornog folklora u RH kao što su Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Na Neretvu misečina pala…

Na početku je prisutne pozdravila predsjednica SAKUD-a Đakovštine Ivanka Perković, dok je smotru svečano otvorio gradonačelnik Marin Mandarić.

Nastupili su: SKUD “Braće Banas” Josipovac Punitovački, KUD “Šokadija” Strizivojna, KUD “Vesela Šokadija” Lapovci, KUD “Slavonac” Forkuševci, KUD “Zora” Piškorevci, KUD “Milko Cepelić” Vuka, KUD “Perkovčani” Novi Perkovci, KUD “Hrvatska čitaonica” Selci Đakovački, KUD “Drenjanci” Drenje, KUD “Slavonija” Đurđanci, KUD “Lipa” Semeljci, KUD “Kondrićani” Kondrić, KUD “Šokadija” Budrovci i KUD “Vesela Šokadija” Koritna.

Prosudbena komisija odabrala je sedma najboljih društava a to su društva iz Strizivojne, Koritne, Budrovaca, Novih Perkovaca, Kondrića, Semeljaca i Vuke.