Zazivamo blagoslov na ove vinograde i sve vinograde ovoga kraja i molimo Boga stvoritelja da budemo njegovi suradnici, da budemo kvasac uskrsne preobrazbe u ovom svijetu, da surađujući s Bogom usmjeravamo ovaj svijet prema punome spasenju, da se otvaramo za druge i za Boga te da odustanemo od nekontroliranog zadiranja u prirodu“, rekao je nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić u Trnavi, predvodeći 22. siječnja, na blagdan Sv. Vinka, obred blagoslova nadbiskupijskih vinograda.

Blagoslovu su nazočili nadbiskup u miru Marin Srakić, pomoćni biskup Ivan Ćurić, ekonom Nadbiskupije i ravnatelj tvrtke Misna vina Nedjeljko Čutura, veći broj svećenika, zamjenik osječko-baranjskog župana Petar Lagator, načelnica Općine Trnava Irena Mikić, gradonačelnik grada Đakova Marin Mandarić te brojni ostali predstavnici političkog, gospodarskog i kulturnog života, mještani Trnave, djelatnici nadbiskupijskog gospodarstva te ostali gosti. U svome nagovoru nadbiskup je podsjetio kako nas je Bog stvorio na svoju sliku, kao stvaralačka, kreativna bića, a zemlju nam je dao da je obrađujemo i prilagođavamo svojim potrebama. Potom je ukazao na činjenicu kako o ekološkim pitanjima; klimatskim promjenama, globalnom zatopljenju i posljedicama istih počinjemo razmišljati uglavnom motivirani strahom.

Mi kršćani ekološkoj problematici trebali bi pristupati hvaleći Boga i zahvaljujući mu za ovu stvorenu stvarnost, koju je u svojoj providnosti tako predivno uredio. Čovjek ima razum i sposoban je pronicati tajne prirode. Otkrivajući zakone biologije, kemije, fizike te po drugim prirodnim znanostima otkrivamo tragove Božje mudrosti i Božju prisutnost ‘ureditelja’ u tom stvorenom svijetu. Uređujući ovaj svijet, čovjek nije njegov autonomni gospodar, nego suradnik Boga stvoritelja. Na žalost, suvremeni čovjek sve više odbacuje Boga, postaje samodostatan i zatvoren u sebe, sebe stavlja na mjesto Boga i tako upravlja svijetom i uređuje ga. Tada, često nošeni sebičnošću, gramzivošću, interesom za profit, zaboravljajući opće dobro, dolazimo do toga da se u međuljudske odnose uvlači hladnoća, znanost koristimo da bismo prijetili jedni drugima, zveckamo oružjem…. što dovodi do toga da je ovaj svijet sve manje human, plemenit, bratski“, upozorio je nadbiskup Đuro, naglašavajući koliko je važno posvijestiti sebi kako je Bog stvoritelj svijeta.

Nakon blagoslova trsova i loze, u postrojenjima nadbiskupijskog vinskog podruma nadbiskup je blagoslovio mlado vino – traminac, chardonnay, graševinu i cabernet sauvignon-frank, koje su nazočni imali prilike kušati. Ovom prigodom nadbiskup je iskrenu zahvalu za sav trud uputio svim djelatnicima tvrtke Misna vina, na čelu s ravnateljem Čuturom, izražavajući poštovanje prema njihovom radu te zazivajući blagoslov na sva njihova nastojanja. Također, nadbiskup je s okupljenima podijelio radost zbog pristigle vijesti da je mons. Tomo Vukšić imenovan nadbiskupom koadjutorom Vrhbosanske nadbiskupije, što je popraćeno pljeskom okupljenih.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija