Mjesto Gorjani, danas najpoznatije po svojim ljeljama, dići se svojom bogatom poviješću te se spominje još u jednoj povelji iz davne 1269. godine.

Za vjernost kralju Beli IV., selo Gara (Gorjani) darovano je knezu Ivanu  od plemena Druzma i magistru Stjepanu. Oni će kasnije postati poznati kao knezovi Gorjanski, važna karika na ovim prostorima u nadolazećim vremenima. Najpoznatiji među njima svakako je Nikola Gorjanski koji je bio palatin Hrvatsko-ugarske države.

Osim po knezovima Gorjanskim, Gorjani su poznati i po jednom povijesnom događaju koji se odvio na današnji dan 1386. godine – Bitci kod Gorjana.

Gorjanskoj bitci prethodila je smrt Hrvatsko-ugarskog kralja Ludovika I. Anžuvinca koji nije imao muških nasljednika. Odmah nakon njegove smrti, njegova žena Elizabeta, iz porodice Kotromanića, kraljicom Hrvatske i Ugarske proglasila je malodobnu kćer Mariju, umjesto koje je ona vladala kraljevstvom.

Veliki saveznik i oslonac u vladavini bio joj je palatin Nikola Gorjanski, ali njezinom vladavinom bio je nezadovoljan veliki dio hrvatskog te jedan dio ugarskog plemstva.

Nezadovoljno hrvatsko plemstvo reagiralo je krunidbom Karla Dračkog za kralja, koji, pozvan na pomirenje, bude smrtno ranjen i vrlo brzo umire.

Smrt Karla Dračkog izazvala je još veći bijes hrvatskog plemstva, koje predvođeno braćom Horvat i Ivanom od Paližne, kreće u oružani otpor.

Priliku za svrgnuti mladu kraljicu dočekali su kada je Elizabeta s kraljicom Marijom putovala u Hrvatsku smiriti plemstvo. Na tom putu, našla se kraljica u zoru 25. srpnja, na blagdan svetog Jakoba, nedaleko od Gorjana, gdje su putovale svom palatinu Nikoli Gorjanskom.

Ondje su ih u zasjedi dočekali vojnici braće Horvat i Ivana od Paližne te se odigrala znamenita Bitka kod Gorjana. U bitci su poginuli mnogi podupiratelji kraljice i njezine majke Elizabete, a među njima i palatin Nikola Gorjanski. Nakon bitke Elizabeta i Marija zatočene su u Biogradu na moru. Elizabeta je u zatočeništvu ubijena, a Mariju je oslobodio njezin suprug Žigmund Luksemburški, koji nakon njezine rane smrti dolazi na prijestolje.

Pokušaj hrvatskih velikaša je propao, a o Bitci kod Gorjana danas nam svjedoči slika Otona Ivekovića koja se nalazi u Maloj vijećnici gradskog poglavarstva u Đakovu.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo