Kako su lipicanci zajedno s Ergelom jedni od najvećih ambasadora Đakova u svijetu, pokazao je i događaj koji se zbio na današnji datum, 20. listopada 1972. godine, kada je Đakovo posjetila britanska kraljica Elizabeta II. zajedno sa suprugom princem Filipom i kćeri princezom Anom.

Đakovo je kraljica posjetila na poziv tadašnjeg direktora Centra za selekciju konja dr. sc. Luke Stipića, koji je kraljicu osobno pozvao na dolazak u Đakovo prilikom boravka i nastupa đakovačkog četveroprega u Windsdoru.

Kraljica i njezina obitelj u to vrijeme bili su poznati kao veliki ljubitelji lijepih konja te je poziv s oduševljenjem prihvatila. Britanska kraljevska obitelj u svojoj ergeli držala je veliki broj trkačih konja, a s lipicancima se već prije upoznao princ Filip koji je i sam sudjelovao na nekoliko natjecanja četveroprega te je u to vrijeme bio predsjednik Međunarodne konjičke organizacije. Ljubav prema konjima gajila je i princeza Ana, koja je godinu prije posjeta Đakovu osvojila titulu prvaka Europe u daljinskom jahanju.

Delegacija tadašnje Općine Đakovo, predvođena predsjednikom Dragom Gabrićem sa suprugom, dočekala je tog listopadskog jutra jutarnji vlak koji je u Đakovo dovezao kraljevsku obitelj zajedno s još desetak uzvanika.

Iz vlaka je kraljica četveropregom, kojeg je pratilo dvadesetak svatovskih zaprega, krenula u pastuharnu, a putem ju je pozdravljao veliki broj građana.

Nakon razgledavanja pastuharne, delegacija se uputila automobilom na Ivandvor, gdje je upriličen vrlo svečan doček. Kraljevska obitelj razgledavala je grla u staji, a pred njih su izvedeni najljepši primjerci uz predočavanje rodovnika i opis značajnih osobina. Svoje oduševljenje đakovačkim lipicancima kraljica je potvrdila i u knjizi utisaka.

Domaćini su kraljici poklonili žensku narodnu nošnju – zlataru iz Semeljaca, princu Filipu mušku narodnu nošnju, a princezi Ani veliku lutku u slavonskoj narodnoj nošnji.

Završetak posjeta na Ivandvoru bio je obilježen kratkim folklornim programom i zakuskom slavonskih specijaliteta. Posjet kraljevske obitelji pratio je veliki broj domaćih i stranih, naročito engleskih novinara i snimatelja koji su u cijeli svijet poslali vrlo pozitivne dojmove o lipicanskim konjima i Đakovu, kao i o gostoprimstvu đakovačkih domaćina.

Igor Kretonić
Izvor: Zvonko Benašić, Đakovački spomendani
Foto: Muzej Đakovštine