Na današnji dan 2012. godine iznenada je preminuo general i prvi zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, Imra Agotić. Pokopan je na zagrebačkom Mirogoju, a njegovom pogrebu prisustvovali su brojni hrvatski visoki dužnosnici.

Rođen je 12. siječnja 1943. godine u Gorjanima.

Široj je javnosti postao poznat kao glavni pregovarač s JNA. Bio je i prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te, poslije, savjetnik predsjednika Stjepana Mesića za vojna pitanja i za nacionalnu sigurnost. Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom bana Jelačića te spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti te medaljama Bljesak, Ljeto ‘95. i Oluja.

31. prosinca 2002. godine general Agotić umirovljen je kao djelatna vojna osoba, prije čega je promaknut u čin generala zbora. 1. veljače 2003. godine predsjednik Mesić ga je imenovao svojim savjetnikom za nacionalnu sigurnost. Dužnost je obnašao do 2005. godine. 2003. godine general Agotić svjedočio je u procesu protiv Slobodana Miloševića u Haagu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Najbolje ga opisuje njegova izreka: „Bilo je ili preživjet ili umrijet. Mi smo odlučili preživjeti i u tome smo uspjeli.”

Igor Kretonić

Foto: Moje Đakovo