Na današnji dan, 8. travnja 1905. godine, napustio nas je zasigurno najveći u povijesti našeg grada, biskup Josip Juraj Strossmayer.

4. veljače 1815. godine u Osijeku rođeni su blizanci Josip i Juraj. Jedan od braće umire na porodu, roditelji nisu sigurni o kojemu bratu je riječ pa preživjelog sina nazivaju Josip Juraj. Ovako glasi nepotvrđena priča o dolasku na svijet Josipa Jurja Strossmayera, ne znamo je li uistinu točna, ali svakako znamo da je datum ispravan.

Josip Juraj Strossmayer marljivo radi i usavršava se u svećeničkom pozivu, a na prijedlog bana Josipa Jelačića 18. studenoga 1849. imenovan je đakovačkim biskupom. Prigodom ustoličenja u čast i dužnost biskupa Strossmayer je svoj program izrazio riječima “Sve za vjeru i za domovinu.” Tom je vjerskom i narodnosnom programu ostao vjeran čitava života.

Marljivo je radio za dobrobit Đakova i čitave Đakovštine, a o onome po čemu je sve poznat već smo pisali u tekstu koji  možete pročitati ovdje.

Danas se sjećamo tužnog dana, subote 8. travnja 1905. godine, kada nas je u 91. godini napustio biskup Strossmayer.

Tisuće građana došle se oprostiti od omiljenog biskupa

Na rekvijumu su se od biskupa u najvećem simbolu njegovog rada, đakovačkoj katedrali, oprostili mnogobrojni prijatelji i štovatelji. Među njima članovi raznih udruga, Hrvatskog sokola, pjevačkih društava, vatrogasnih društava…

Katedrala, koja krcata može primiti od 7 do 8 tisuća osoba, jednostavno je bila premalena za sve koji su se od njega došli oprostiti, tako da je mnoštvo moralo ostati i na trgu ispred katedrale.

Od biskupa se govorom oprostio njegov veliki prijatelj Josip Stadler, nadbiskup vrhbosanski, koji je između ostalog  rekao:

„I hrvatska majka naša – plače za prvim sinom domovine, koji se sav posvetio narodu svom, te kroz cijeli život svoj vjeran ostao lozinki svojoj koju je napisao na čelo svog biskupskog rada: sve za vjeru i domovinu“.

Na kraju svog puta sjedinio se sa svojim najvećim djelom, sahranivši se u kripti đakovačke katedrale.

Igor Kretonić
Izvor: Zvonko Benešić, Đakovački spomendani
Foto: Moje Đakovo – slika Otona Ivekovića “Biskup Strossmayer na odru” (Spomen muzej biskupa Josipa Jurja Strossmayera)