Na današnji dan, 6. srpnja 2003. godine, preminuo je voljeni đakovački i srijemski biskup Ćiril Kos.

Ćiril Kos rođen je u Hrvatskom zagorju u Ribić – Brijegu u blizini Ivanca 19. studenoga 1919. godine.

Obitelj Kos se 1925. godine doselila u Harkanovce te tako svoju mladost provodi u Slavoniji. U Harkanovcima završava osnovnu školu, a zatim franjevačku klasičnu gimnaziju u Širokom Brijegu. Nakon toga 1939. odlazi u sjemenište u Đakovu te je 9. srpnja 1944. zaređen za svećenika.

Prvo je ustoličen u Srijemskoj Mitrovici, a zatim u Trnjanima sve dok 1951. godine nije postao duhovnik u Bogoslovnom sjemeništu u Đakovu. Ondje se morao boriti sa snažnom ateizacijom i naviranjem komunizma koji je vršio pritisak na svećeničke kandidate. Ondje se istaknuo prevođenjem literature s francuskog jezika.

Nakon prepada na sjemenište 5. listopada 1959. pod optužbom da se svećenički kandidati odgajaju u protunarodnom i protudržavnom duhu, najvećim krivcem proglašen je Ćiril Kos. Osuđen je na 5 godina zatvora, od čega odslužuje 30 mjeseci u Osijeku i Staroj Gradiški.

1962. ponovno dolazi u Đakovo gdje prvo postaje tajnik Biskupskog ordinarijata, a zatim i kanonik.

Njegov prethodnik, biskup Stjepan Bäuerlein, sve je više pobolijevao pa je Sveta Stolica 1973. imenovala mons. Ćirila Kosa generalnim vikarom (zamjenikom biskupa), a nakon smrti biskupa Bäuerleina 1974. i biskupom.

Zalaganjem biskupa Ćirila Kosa u Đakovu je otvoren Spomen muzej biskupu Josipu Jurju Strossmayeru čime je ostvarena želja za očuvanjem Strossmayerove baštine. Započeo je i izgradnju nove središnje knjižnice i arhiva te izgradio dom za umirovljene svećenike.

Prošao je Drugi svjetski rat i Domovinski rat te biskupovao sve do svog umirovljenja 6. veljače 1997. godine.

Za svoj nesebičan rad dobio je 1998. godine Nagradu Grada Đakova za životno djelo.

Preminuo je 6. srpnja 2003. godine. Ostao je u dobrom sjećanju svim žiteljima svoje biskupije.

Tom prigodom večernju misu u 18:30 sati u đakovačkoj katedrali predvodit će đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.

Igor Kretonić
Izvor: Đakovački spomendani, Zvonko Benašić
Foto: Marko Perić