Ovaj ponos grada i Đakovštine građen je punih 16 godina u romanskom stilu s nešto gotskih i istočnjačkih elemenata. Svoj obol prilikom njezinog nastajanja dali su brojni vrsni stručnjaci: Karlo Rösner, Friedrich von Schmidt i Herman Bolle (arhitekti); otac i sin Alexander Maximilian i Lodovico Seitz (slikari); Vatroslav Donegani i Ivan Rendić (kipari) te ostali.

U katedralu je ugrađeno 7 milijuna opeka, tone i tone kamena koji je dovežen iz Pečuha, a sama izgradnja koštala je 1,2 milijuna forinti.

Dana 1. listopada 1882. godine biskup Josip Juraj Strossmayer odlučio je posvetiti katedralu iako još sve nije bilo dovršeno te je svoju crkvu, kako je sam rekao, predao Bogu i narodu.

Na sam dan posvete zorom su Đakovom odjekivali topovi, u 10:00 sati zazvonila su zvona, a svečana je povorka na čelu s biskupom krenula u katedralu gdje su ih dočekali zvuci impozantnih orgulja.

Biskup Strossmayer pun ponosa održao je propovijed, koju je kraju morao privesti kroz suze, prepun ponosa što je priveo kraju svoje životno djelo.

Igor Kretonić
Izvor: Đakovački spomendani, Zvonko Benašić
Foto: NEX Photography