U Đakovu je 3. lipnja 1872. godine, na inicijativu nekoliko uglednih građana Đakova, osnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo.

Prvi predsjednik, odnosno zapovjednik Dobrovoljnog vatrogasnog društva bio je trgovac Hugo Sudarević, a u Upravnom odboru su bili Martin Senković (prvi tajnik), Vinko Barč, Dragutin Boellein, Vatroslav Donegani (kipar), Vatroslav Rački (šumar), Đuro Trišler (orguljaš), Ivan Laudenbach (ugledni obrtnik), Lavoslav Jaić (trgovac) i Josip Zvingl (trgovac).

Na početku je Društvo nailazilo na velike poteškoće. Budući da je građanima Dobrovoljno vatrogasno društvo bilo nešto novo, nisu baš imali razumijevanja za njega. Također, u početku Društvo djeluje bez materijalnih i financijskih sredstava te bez vlastitih prostorija.

Društvo se za pomoć javilo imućnim građanima, a pomoć je vrlo brzo stigla od biskupa Strossmayera, Stolnog kaptola i općinskog zastupstva. Uz tu pomoć kupljene su prve drvene štrcaljke, bačva za vodu te kola za prijevoz opreme.

Kako je vrijeme odmicalo građani su Društvo prepoznavali kao dobru stvar te već tri godine nakon osnivanja Društvo broji 85 izvršujućih i 50 podupirajućih članova. Iste godine Društvo počinje i pravno postojati.

Među članovima velik je broj obrtnika, a zanimljivo je, što je vidljivo iz prezimena, da je velik broj članova Društva bio njemačke nacionalnosti.

Dolaskom Vatroslava Račkog na mjesto predsjednika Društvo počinje napredovati ponajviše zahtjevu novog predsjednika da se pozove stručnjak koji bi obučio đakovačke vatrogasce. Novi predsjednik tražio je i potrebne prostorije, ali one su tek dobivene 1922. godine za vrijeme biskupa Akšamovića.

Ove godine DVD-Đakovo slavi 150. godišnjicu postojanja, što kroz cijelu godinu obilježavaju brojnim aktivnostima.

Igor Kretonić
Izvor: Đakovački spomendani, Zvonko Benašić
Foto: Moje Đakovo