Na današnji dan, 1. srpnja 1991. godine, pod još uvijek nerazjašnjenim okolnostima ubijen je Đakovčanin Josip Reihl Kir, tadašnji načelnik policije u Osijeku.

Od 1981. godine bio je zaposlen u Republičkom sekretarijatu za unutrašnje poslove tadašnje Socijalističke Republike Hrvatske te je postupno napredovao do čelnih pozicija Sekretarijata za unutrašnje poslove u Osijeku.

Na dužnost načelnika policije u Osijeku postavljen je nakon prvih demokratskih izbora u Hrvatskoj 1990. godine. Reihl-Kir je bio miroljubiv čovjek te je požrtvovno nastojao spriječiti prijetnju rata u istočnoj Slavoniji.

Na sjednici Skupštine Osijeka u lipnju 1991. godine, javno je za govornicom obećao: “Dok sam ja načelnik Policijske uprave osječko-baranjske rata između Srba i Hrvata na ovom području neće biti.”

Josip Reihl-Kir ubijen je 1. srpnja 1991. godine, oko 13,30 sati, na prilazima prigradskome osječkom naselju Tenji na blokadnom punktu, zajedno s potpredsjednikom osječkoga Gradskog vijeća Goranom Zobundžijom i gradskim vijećnikom Milanom Kneževićem te pokopan na gradskom groblju u Đakovu.

Načelnika Josipa Reihla-Kira  mirotvorca, važno se sjećati i poštovati jer je bio izniman stručnjak i odgovoran policajac te je svoj život položio na oltar domovine s ciljem sprječavanja nadolazeće prijetnje rata u Slavoniji.

Kako bi se sadašnje i buduće generacije policajaca s pijetetom sjećale veličine Josipa  iznimnog čovjeka i policajca, Policijska uprava osječko-baranjska svake godine obilježava ovu tragičnu godišnjicu.

Igor Kretonić
Foto: YouTube Screenshot