Veliki požar buknuo je u katedrali sv. Petra u Đakovu 23. lipnja 1933. godine nešto poslije ponoći.

Ustanovljeno je da je požar nastao u orguljama. Upravo u to vrijeme radilo se na renovaciji orgulja. Za rad unutar orgulja proveden je improvizirani električni vod i jako svjetlo, a za čišćenje se koristio benzin. Radnici su zaboravili ugasiti svjetlo te je iskra zapalila benzinske pare.

Velikim plamenom naglo je gorjela drvena konstrukcija orgulja, a metalne cijevi ubrzo su se rastopile. Stakla velike rozete su popucala, a vatreni jezici počeli su se dizati između tornjeva. Prodorom zraka požar se proširio na glavnu lađu sve do kupole. Vatrogasci DVD-a Đakovo pod vodstvom zapovjednika Antuna Brandta ubrzo su nakon uzbune pristigli na požarište. Borba sa stihijom bila je nadčovječanska te su ubrzo u pomoć pristigli i vatrogasci DVD-a Gornji grad Osijek. Prvi je do zapaljenih greda iznad orgulja stigao đakovački vatrogasac Stanko Pišl. Požar je obuzdan i ugašen tek u jutarnjim satima.

Šteta je procijenjena u iznosu od 2.000.000 tadašnjih dinara. Uništene su Strossmayerove orgulje, četiri freske i dva velika lustera. Ozlijeđenih nije bilo, osim što je zapovjednika Antuna Brandta lakše ozlijedio komad zida koji mu je razbio kacigu.

Katedralu je obnovio biskup Antun Akšamović.

Izvor|Foto: DVD Đakovo