Na današnji dan, 12. siječnja 1943. godine, u Gorjanima je rođen general i prvi zapovjednik Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva, Imra Agotić.

Široj je javnosti postao poznat kao glavni pregovarač s JNA. Bio je i prvi zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te, poslije, savjetnik predsjednika Stjepana Mesića za vojna pitanja i za nacionalnu sigurnost. Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskog i Redom bana Jelačića te spomenicama Domovinskog rata i Domovinske zahvalnosti te medaljama Bljesak, Ljeto ‘95. i Oluja.

31. prosinca 2002. godine general Agotić umirovljen je kao djelatna vojna osoba, prije čega je promaknut u čin generala zbora. 1. veljače 2003. godine predsjednik Mesić ga je imenovao svojim savjetnikom za nacionalnu sigurnost. Dužnost je obnašao do 2005. godine. 2003. godine general Agotić svjedočio je u procesu protiv Slobodana Miloševića u Haagu pred Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Najbolje ga opisuje njegova izreka: „Bilo je ili preživjet ili umrijet. Mi smo odlučili preživjeti i u tome smo uspjeli.”

Preminuo je 18. ožujka 2012. godine u Zagrebu. Pokopan je na Mirogoju, a na njegovom pogrebu prisistvovali su brojni hrvatski visoki dužnosnici.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo