17. travnja 1813. godine u Đakovu se rodio istaknuti ilirac i književnik Juraj Tordinac.

Školovao se u Vinkovcima, Đakovu i Pešti, a u Đakovu se 1836. godine zaredio za svećenika. Prvo je kao kapelan službovao u Svilaju, Podcrkavlju, Velikoj Kopanici i Osijeku, a odande 1850. dolazi u Đakovo gdje ga biskup Josip Juraj Strossmayer imenuje svojim prvim tajnikom.

U Đakovo stiže nakon što je zbog rada na promicanju Gajevih ideja, zajedno s još jednim istaknutim ilircem Adamom Sukićem, protjeran iz Osijeka od strane mađaronske vlasti.

Nešto malo vremena Juraj Tordinac provodi kao župnik u Slavonskom Brodu, a onda se vraća u Đakovo. Prvo postaje ravnatelj biskupske kancelarije (1856.), a 1865. godine imenovan je kanonikom i rektorom sjemeništa u Đakovu te s ove funkcije puno doprinosi organizaciji izgradnje katedrale.

U književnosti pripada najpoznatijim ilircima, a u Gajevoj „Danici“ javlja se već 1835. godine pjesmom „Slavonija sestram“ u kojoj poziva da se oko Zagreba okupe sve slavonske pokrajine. Do 1842. godine objavljuje još 16 pjesama u kojima se potpisuje kao „Ilirac iz Slavonije“.

Neke od najpoznatijih pjesama su mu: „Moja Domovina“, „Ljubav domovine“, „Moje pjesni“, „Oj Hrvati i Slavonci“, „Slava preporoditeljem“.

Pisati prestaje za vrijeme apsolutizma, a njegovim padom objavljuje još nekoliko pjesama.

Njegova poezija nadahnuta je rodoljubnim osjećajima, ali pjevao je i o brojnim drugim stvarima kao što su ljepota boravka u prirodi, borbi dobra i zla, nevinosti djeteta koje ne poznaje teškoće života itd.

Juraj Tordinac umro je u Đakovu 1893. i sahranjen je na đakovačkom groblju.

Igor Kretonić
Izvor: Zvonko Benašić, Đakovački spomendani
Foto: Moje Đakovo