Krunoslav Kićo Slabinac, legenda hrvatske glazbe, rođen je 28. ožujka 1944. godine. Bio je hrvatski pjevač, gitarist, skladatelj i aranžer. Kićo je osnovao rock sastav Dinamiti koji se prvotno zvao Tornado i Kon Tiki, te je s ovim bendom ostvario svoje prve uspjehe u karijeri. Nakon što se vratio s odsluženja vojnog roka, svoju glazbenu karijeru nastavio je kao solo izvođač te se preselio u Zagreb gdje izvodi pjesme Toma Jonesa i Elvisa Presleya. 1970. godine s pjesmom „Više nećeš biti moja“ pobijedio je na opatijskom festivalu. Iste godine boravio je u SAD-u te se po povratku u zemlju okrenuo izvornoj narodnoj glazbi s kojom je postigao veliki uspjeh u svojoj karijeri.

Krunoslav Kićo Slabinac je tijekom više od 40 godina na glazbenoj sceni ostvario suradnju ss brojnim autorima poput Đorđa Novkovića, Zdenka Runjića, Arsena Dedića, Drage Britvića i mnogih drugih.

Croatia Records je 2006. godine izdao dvostruki album pod nazivom Zlatna kolekcija, na kojem se nalaze njegovi najveći hitovi poput: „Kad čujem tambure“, „Hej bećari“, „Vesela je Šokadija“, „Seoska sam lola“, „Inati se Slavonijo“ i mnoge druge.

Kićo nas je nažalost napustio 2020. godine, te je nakon teške bolesti u Zagrebu, 13. studenoga preminuo u 77. godini života. Posthumno je dobio Porina za životno djelo, a Siniša Škarica rekao je: „Krunoslav Kićo Slabinac, poput nekih drugih prvaka iz svijeta glazbe Mate Došena, Drage Britvića, Darka Glavana, Vjeke Điđija Šuteja, Dina Dvornika ili njegova sugrađanina Branka Mihaljevića, nažalost je požurio ne čekajući da mu struka svoje najvažnije priznanje dodijeli za života. Životni Porin stiže mu posthumno“.

Maja Sajko
Foto: Đakovački vezovi