U dvorani Ekonomskog fakulteta u Osijeku jučer (23. travnja 2024. godine) je otvorena 10. Kreativna riznica, popularizacijski simpozij kreativne industrije. Ova reprezentativna manifestacija tri dana okuplja kreativce amatere i profesionalce, znanstvenike i praktičare te promiče važnost kulturne i kreativne industrije za cjelokupnu zajednicu, a poseban naglasak stavlja na akademsku zajednicu i mlađe dobne skupine. Središnja tema ovogodišnjeg događaja je rizničarska kreativnost.

Organizatori Kreativne riznice su Ekonomski fakultet u Osijeku i Andizet – Institut za znanstvena i umjetnička istraživanja u kreativnoj industriji, a u organizaciji sudjeluju i partnerske ustanove, brojni pokrovitelji među kojima je i Osječko-baranjska županija te donatori i sponzori.

Svečanom otvorenju 10. Kreativne riznice nazočili su ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, saborska zastupnica Nataša Tramišak, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera prof. dr. sc. Vlado Guberac, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc. Boris Crnković i drugi uzvanici.

Uvodne riječi o manifestaciji i značaju kreativne industrije dale su profesorice Ekonomskog fakulteta u Osijeku, prof. dr. sc. Jasna Horvat i prof. dr. sc. Josipa Forjan, a dekan prof. dr. sc. Boris Crnković naglasio je kako je misija Fakulteta kao obrazovne institucije poticati i dati svoj doprinos razvoju gospodarstva i društva općenito, što se čini i Kreativnom riznicom.

– Kreativna industrija je mjera razvijenosti društva, a Ekonomski fakultet već 10 godina popularizira najnovije trendove te izgovora koji nas projekti mogu prometnuti u središte kreativne industrije i razvijati RH. Za sve to su nam potrebni znanstvenici, stručnjaci, profesionalci, amateri, poduzetnici, pa tijekom Kreativne riznice razgovaramo, propitujemo, donosi preporuke i razvojne smjernice što učiniti za razvoj kreativne industrije u Hrvatskoj, koja je uhvatila zamašnjak i na svjetskoj razini. Ona je industrija novog milenija – kazala je Josipa Forjan, ujedno i izvršna direktorica Kreativne riznice.

Prof. dr. sc. Jasna Horvat istaknula je kako je ekonomija predvodnica promjena. – Mijenjamo Hrvatsku kao zemlju koja je samo lijepa i činimo je zemljom koja je i kulturno oplemenjena, dovoljno pametna, spretna i okretna da naše kulturne vrijednosti istakne takvima da se svi koji nam dolaze i čitaju o nama žele s nama poistovjetiti i učiti od nas. Pri tome razvijamo rizničarstvo kao oblik suradnje temeljen na volontiranju. Naši mladi rizničari svoje životopise izgrađuju na kreativnim riznicama, a danas su uspješni poduzetnici, kreativci, profesionalci i znanstvenici. Na ovaj način otvaramo vrata mnogima u javno obrazovnim ustanovama te pokazujemo kako su motiv i idejnost gorivo budućnosti, jednako kao i vodik, kojim nagrađujemo naše najuspješnije paneliste i pri tome podsjećamo kako su najveće vrijednosti besplatne – kazala je Jasna Horvat.

– U svim sferama života važna je kreativnost, a ona je prije svega u ljudskom faktoru. I sam pojam kreativnost u svom temeljnom značenju predstavlja nešto novo, bolje od uobičajenog i afirmativno, a upravo kreativna industrija i profesorice s našeg Ekonomskog fakulteta su prije 10 godina pokrenuli cijelu ovu priču. Drago mi je kreativna industrija prepoznata i uvrštena u Nacionalnu razvojnu strategiju RH do 2030. godine. To je zaista važno jer se razvoj društva, industriju i svih pora našeg života bazira na kreativnosti. Osječko-baranjska županija od početka prati projekt Kreativne riznice, koji je zaista odličan i iz godine u godinu se sve više razvija, što potvrđuje i ovaj simpozij s velikim brojem sudionika koji će u naredna tri dana ponuditi nove kreativne ideje i rješenja za naše društvo – rekao je obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić izrazio je zadovoljstvo što sudjeluje na panelu koji, kako je rekao, zapravo promišlja gdje je kreativna i kulturna industrija Hrvatske danas, a gdje može biti u sljedećih nekoliko godina. Naglasio je kako je kreativna industrija u posljednjih nekoliko godina narasla, no još ima dovoljno prostora da se razvija te bude svojevrsni prikaz stanja i razvijenosti društva i gospodarstva, a osvrnuo se osobito na pozitivna kretanja u gaming industriji u Hrvatskoj.

– Jubilarno izdanje Kreativne riznice potvrdilo je Grad Osijek kao središte Hrvatske kreativnosti. Ovih 10 godina definitivno su snažno popularizirali i institucionalizirali kreativnu industriju i kreativnu ekonomiju, ali i brendirali Grad Osijek kao mjesto gdje se definira kreativna industrija i na tome im zahvaljujem. Kroz to vrijeme utkano je više od 20.000 posjetitelja, više od 200.000 digitalnih pratitelja, stotine volontera, studenata i profesora koji su dali velik doprinos kroz tisuće volonterskih sati. Svi imaju snažnu podršku Grada Osijeka koji ima odličnu suradnju i s Ekonomskim fakultetom i sa Sveučilištem, a zajedno činimo jednu cjelinu koja naš grad čini posebnim i prepoznatljivim – kazao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

Nakon svečanog otvorenja manifestacije održana je prva panel rasprava na temu središta kreativne industrije, o čemu su govorili Miro Gavran (Matica Hrvatska), Feđa Ivanšić (Barrage), Daniela Angelina Jelinčić (Institut za razvoj i međunarodne odnose), županica Antonija Jozić i ministar Marin Piletić, a panel je moderirala prof. dr. sc. Josipa Forjan.

Tijekom tri dana trajanja Kreativne riznice bit će organizirano niz različitih predavanja, kulturnih i kreativnih nastupa, okruglih stolova i radionica, a završni je dio programa 10. Kreativne riznice bit će Gala vodikova svečanost.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija