Zašto volimo tržnicu? Tržnica je mjesto na kojemu se od davnina potražuje i trži domaći proizvod, mjesto brojnih susreta i ugodnog druženja, ma svojevrsna, kako bi se modernim jezikom kazalo, društvena mreža. Na tržnici se uvijek čuje i doživi nešto zanimljivo – riječi su to kojima je Danijel Geošić, moderator današnjeg programa, započeo dodjelu 53 certifikata „Proizvodi hrvatskog seljaka“

Svečanoj dodjeli certifikata nazočio je gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić koji ih je i uručio predstavnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam i predsjednica provedbenog Povjerenstva za dodjelu certifikata Sanja Rogoz-Šola, direktor Univerzala Stjepan Ripić te predstavnice Osječko-baranjske županije.

U kratkom obraćanju, gradonačelnik Mandarić zahvalio je poljoprivrednim proizvođačima što su ustrajni u domaćoj proizvodnji prehrane. – Ostanite na tom putu. U godinama koje su pred nama imat ćete potporu Grada Đakova u tome, poručio je kratko gradonačelnik dodavši kako kiša koja je danas padala u godinama slijede neće ometati rad, najavivši tako projekt natkrivanja Gradske tržnice.

Svaka je godina prilika za posebna priznanja veteranima Gradske tržnice, onima koji su ondje od samih početaka i prepoznatljiva su lica tržnice. Bez njih ne prođe ni jedan tržni dan! Tako je i ove godine dodijeljena posebna nagrada Đakovčanki koja je samostalno na Tržnici od sredine 1970-ih, a i od ranije, kada je s majkom još odmalena, kaže, dolazila ovamo. Na Tržnici je ova žena sa svojim trajnicama, ljetnicama, presadnicama i rezanim cvijećem već najmanje 45 godina!

Posebno priznanje za četiri i pol desetljeća na Gradskoj tržnici Katici Majdiš uručio je gradonačelnik Marin Mandarić. Univerzal je odlučio u znak zahvalnosti Katicu Majdiš obradovati besplatnim korištenjem tržnog mjesta u razdoblju od 1. srpnja do 31. prosinca. Tu su joj nagradu uz prigodno cvijeće uručili Univerzalov direktor Stjepan Ripić i rukovoditeljica PJ Tržnica i sajmište i predstavnica UHT-a Ivanka Vargić.

Dodjeli certifikata prethodila je provjera uvjeta i izvornosti uzgojnih kultura voća, povrća, cvijeća i ostalih namirnica. Ovom krovnom projektu Udruge hrvatskih tržnica Univerzal se kao njezin član pridružio 2015. pa je ovo već sedma godina u kojoj se posebno ističe važnost obiteljskih gospodarstava koja jamče za podrijetlo svojih proizvoda. Prošle godine je s priznatim statusom domaćeg proizvođača na đakovačkoj tržnici bilo 50, a ove godine 53, među kojima su četiri nova nositelja.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo