Gradsko je izborno povjerenstvo (GIP) objavilo rezultate izbora za vijeća mjesnih odbora (VMO) na području grada Đakova. Od 23.516 registriranih birača u sedam gradskih i osam prigradskih mjesnih odbora, na jučerašnje je izbore za članove vijeća mjesnih odbora izašlo 5.711 građana, odnosno njih 24% s pravom glasa. Najveća je izlaznost zabilježena u Širokome Polju, gdje je glasovalo čak 45% birača, a najmanje su motivirani za izbor svojih predstavnika bili u najvećem gradskom MO-a Sjever-Dračice. Od 3.428 ondje upisanih birača, glasovanju je pristupilo njih 477, što je slabašnih 14%. Brojke jasno potvrđuju da su građani, nažalost, većinom nezainteresirani za sudjelovanje u društvenome životu, nerazumijevajući da je upravo mjesni odbor prva instanca za rješavanje jednostavnih problema s kojima se svakodnevno susrećemo.

U sedam vijeća MO-a glavna riječ HDZ-u

U VMO-u Regal Vajs, gdje je listu kandidata predvodio aktualni gradonačelnik Marin Mandarić, HDZ je dobio većinska tri mjesta, kao i u VMO-ima Centar, Matija Gubec, Široko Polje, ali i Selci Đakovački. S dva osvojena mandata, bez samostalne većine u VMO-u, za HDZ su izbori završeni u MO-ima Kolodvor, Braća Ribar, Gabro Hes i Sjever-Dračice, gdje također dva mjesta u Vijeću mjesnoga odbora popunjavaju SDP (VMO Kolodvor, Braća Ribar), HDZ-ov koalicijski partner u Gradskome vijeću Most (VMO Sjever-Dračice) i koalicija HNS-HSS (VMO Gabro Hes). 

Većinu u četiri MO-a “uzeli” nezavisni

Lista grupe birača Zlatka Mezeija “uzela” je s tri osvojena mandata HDZ-u većinu u VMO-u Piškorevci. Isti je ili scenarij vrlo sličan ovom zabilježen u još tri MO-a prigradskih naselja: u Kuševcu je tri vijećnička mjesta dobila kandidacijska lista Ivana Andrića, u Budrovcima se za također tri mjesta izborila lista nositelja Đure Sita, dok je u Đurđancima grupa građana s liste Katarine Marinović uvjerljivi pobjednik s četiri zauzeta vijećnička mjesta.

U VMO-ima Novi Perkovci i Ivanovci HDZ će “dati” po svih pet članova VMO-a, jer nijedna druga stranka u ovim sredinama nije istaknula svoje kandidate.

Bez stranaka u prigradskim naseljima?

Pogleda li se pomnije, premda u Gradu vladajući HDZ, dvije godine nakon lokalnih izbora, nije ostvario željene rezultate na svim toj stranci važnim pozicijama, ostao je jedina artikulirana politička opcija u cijelom prigradskom prstenu, gdje su se s njim nadmetale jedino nezavisne kandidacijske liste, označene kao grupe birača.

U ukupnom je zbroju HDZ-u pripalo 40 od 75 mogućih mandata, SDP-u devet, HNS i HSS imaju osam i Most dva mandata.  Preostala mjesta pripadaju kandidacijskim listama iza kojih ne stoji stranka.

SDP se uspio “poravnati” s HDZ-om u dva MO-a, Most je bio prisutan u jednom jedinom MO-u, a “opozicijski par” HNS-HSS u egalu je s HDZ-om samo u MO-u Gabro Hes, gdje je nositeljica liste bila Ankica Mandić.

 

Danijel Geošić