Naš je grad jedna od šest ovosezonskih stanica Pojedinačnoga prvenstva Hrvatske u odbojci na pijesku! Odlučio je tako Hrvatski odbojkaški savez (HOS), nakon što se Odbojkaški klub Đakovo (OK) zajedno s Gradom Đakovom u prosincu kandidirao za organizaciju natjecanja, koje će se na pješčanim terenima Gradskoga bazena odigrati 3. i 4. kolovoza. Od posljednjega je velikog odbojkaškog turnira u Đakovu, bilo je to državno prvenstvo, prošlo čak 19 godina, no igralo se tada samo u muškoj konkurenciji. Za razliku, sada su obje konkurencije, što natjecanje zbog atraktivnosti ženske odbojke na pijesku čini zanimljivijim, a mečeve će izravno prenositi Arena sport, pa će slika iz Đakova obići cijelu Hrvatsku, doznaje se od člana Uprave OK-a Đakovo Dragana Božića.

Dva standardizirana terena i tribine s 200 mjesta

Natječajni uvjeti za suorganizatore, koje je tražio HOS, bili su minimalno dva terena za odbojku na pijesku, izgrađena u skladu s propisanim standardima i pravilima Svjetske odbojkaške federacije (FIVB), mogućnost organizacije trodnevnog natjecanja u kontinuitetu te organizacije petodnevnog smještaja za službene osobe Saveza. Osim potrebne elektronske i elektroničke infrastrukture, uz uz glavni teren trebaju biti i tribine kapaciteta od najmanje 200 sjedećih mjesta. – Sve su to izazovi za Klub i Grad. Mi smo ih prihvatili i sada je pred nama puno posla jer moramo osigurati visoku tehničku kvalitetu natjecanja koje je službeno državno natjecanje i događaj od velike važnosti za Đakovo, Slavoniju i Baranju i nadilazi sportske okvire. Osnovne preduvjete već imamo, navodi Božić. Dodaje kako je nedavno na odbojkaškim terenima održan sastanak predstavnika Grada i gradskih tvrtki, na kojemu su dogovoreni prvi poslovi pripreme natjecanja.

Utakmice play-offa u muškoj i ženskoj konkurenciji

– Poboljšanjem infrastrukture samo činimo dobro našoj sredini, našoj djeci i rekreativcima. Nema ljepše slike nego vidjeti djecu koja dođu na kupanje i zaigraju odbojku, kaže Božić i nastavlja da je organizacija ljetnoga turnira iz kalendara Saveza priznanje HOS-a đakovačkom Klubu koji djeluje više od 20 godina. Po svemu sudeći, na Gradskom će se bazenu, otkriva ovaj dugogodišnji odbojkaški trener, igrati play-off faza turnira u muškoj i ženskoj konkurenciji, počevši od osmine finala, što znači da će u Đakovu početkom kolovoza boraviti 32 odbojkaške ekipe.

Domaćinstvo Pojedinačnom prvenstvu Hrvatske (PH) u odbojci na pijesku dogovorili su nedavno u Zagrebu s predsjednikom HOS-a Antom Bakovićem i direktorom odbojkaških reprezentacija Franom Žanićem predsjednik Gradskoga vijeća Đakova Pavo Cindrić, Dragan Božić u ime Uprave OK-a Đakovo i tajnik Kluba Ivan Lovrić.

Danijel Geošić