Grad Đakovo prepoznao je važnost građanske inicijative Dani kolektivne sadnje drveća u Hrvatskoj čiji je cilj potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju urbanih sredina i istaknuli važnost i brojne dobrobiti urbanog zelenila i uključio se u akciju – poručio je to danas s konferencije za tisak održane u Maloj gradskoj vijećnici gradonačelnik Grada Đakova Marin Mandarić istaknuvši kako će u vrijeme trajanja akcije na području Grada biti zasađeno oko 300 sadnica.

-Mogli ste primijetiti da se u samom gradu radi na izmjeni drvoreda, stara se drveća osobito visoko alergena uklanjaju te se pristupilo sadnji novih, modernijih, urbanijih biljnih vrsta, rekao je gradonačelnik Mandarić koji se zahvalio Hrvatskim šumama koje su donirale sto sadnica za grad Đakovo, tvrtki Karlić d.o.o. te svima koji su se uključili u akciju u kojoj će u tri dana, odnosno 25., 26. i 27. listopada biti zasađeno preko 300 sadnica na području Grada Đakova.


Uz gradonačelnika o akciji je govorila koordinatorica akcije za Đakovo Sanja Andrić pojasnivši kako je inicijativa krenula iz Varaždina i proširila se na cijelu RH, ali i na Makedoniju, potom Sanja Rogoz-Šola pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam te Damir Burilo i pročelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i prostorno uređenje. U akciju će se u petak uključiti djelatnici Gradske uprave Grada Đakova, mjesni odbori, vatrogasci, vrtići, škole, pojedine ustanove i brojni pojedinci. Dok su Hrvatske šume osigurale sadnice hrasta lužnjaka, jasena, vrbe, topole i graba, Grad Đakovo između ostaloga nabavio je sadnice magnolije, sibirskog limuna, japanske trešnje, jorgovana, japanske jabuke, sofore itd.

Izvor: Grad Đakovo