Ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak i saborski zastupnici iz IV. izborne jedinice s područja Osječko-baranjske županije Goran Ivanović, Stipan Šašlin i Hrvoje Šimić boravili su danas u Gradu Đakovu gdje su sa zamjenicima gradonačelnika Antunom Galićem i Robertom Francemom održali radni sastanak. Na sastanku su se mogle čuti dobre vijesti za Grad Đakovo za naredno razdoblje, ali isto tako i razlog za zadovoljstvo učinjenim u prošlom financijskom razdoblju. Kako je istaknula ministrica Tramišak u prošlom financijskom razdoblju do 2020. godine na području Grada Đakova ugovoreno je više od 550 milijuna kuna vrijednih projekata.

– Govorimo o iznosu većem od pola milijarde kuna i projektima koji se tiču unaprjeđenja kvalitete i standarda života u Gradu Đakovu. Tu naravno ističem velike projekte vodno-komunalne infrastrukture od kojih su neki u realizaciji, a neki su ugovori tek potpisani, kao i svih drugih projekata koji puno znače za život građana. Tu je, spomenimo, i projekt Zaželi. Prije nekog vremena osobna sam bila svjedok tome koliko je kapaciteta uložio Grad Đakovo da izvuče maksimalnu vrijednost projekta i zaposli maksimalni broj žena. Znam da i dalje nastavljaju s tim projektom, rekla je ministrica Tramišak.

-Ono čega smo se danas dotakli u razgovoru je trenutak programiranja novog programskog razdoblja 2021. – 2027. Republici Hrvatskoj su na raspolaganju izdašna sredstva. Kohezijska politika sa više od 9 milijardi eura, a kada govorimo o cijeloj omotnici zajedno s planom oporavka riječ je više od 24 milijarde aura. Važno je reći da Grad Đakovo ima nove planove, spremne projekte usmjerene direktno na razvoj gospodarstva. Poput poslovnih gospodarskih zona, poduzetničkih inkubatora gdje se traži prostor i europska sredstva kako bi se izgradili, dodala je ministrica Tramišak te poručila „Ministarstvo regionalnog razvoja i ja kao ministrica tu sam da pomognem, dam podršku i usmjerenje. Konkretno, operativne programe, iznose sredstava, sve što će bit moguće financirat iz Fondova europske unije u narednom razdoblju ćemo imati nakon lipnja ove godine. Međutim, već sada je dobar trenutak razgovarati o konkretnim investicijama i konkretnim projektima“.

Saborski zastupnik Goran Ivanović rekao je da nakon sastanka u Gradu Đakovu idu i u Đakovačko-osječku nadbiskupiju gdje će im se pridružiti saborski zastupnici s područja V. izborne jedinice te dva župana Ivan Anušić i Božo Galić. Rekao je i kako je važno u vremenu prije Uskrsa posjetiti jedinice lokalne samouprave ali i crkvene velikodostojnike jer su oni itekako potrebni da bi Slavonija, Baranja i Srijem krenuli u smjeru u kojem želimo.

-Đakovo kao centar ovog dijela Slavonije, Baranje i Srijema zasigurno je grad kojeg simbolizira obrtništvo i poduzetništvo. Intencija je da u novoj europskoj perspektivi od 2021. do 2027. godine što više europskog novca završi ovdje u Slavoniji, Baranji i Srijemu. Za taj se novac treba pripremiti. Jasno je da čelnici jedinica lokalne samouprave moraju znati da će taj novac doći samo ako nam projekti budu kvalitetni. I ljudi kao što je župan Ivan Anušić smatraju da zaslužujemo više, ali ne u smislu socijalne pomoći nego one prave pomoći kad je u pitanju proračun RH, rekao je saborski zastupnik Ivanović.

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo