Danas je održana sjednica Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije na kojoj  je razmatrana aktualna epidemiološka situacija. Uz analizu podataka o zbivanjima u zadnja 24 sata, posebno je naglašeno pitanje cijepljenja protiv koronavirusa. Pri tomu je načelnik Stožera civilne zaštite Mato Lukić upozorio da gotovo 90 posto hospitaliziranih u Klinički bolnički centar Osijek zbog COVID-19 su osobe koje nisu cijepljene.

– Od 31. kolovoza do 5. rujna u šest gradova (Osijeku, Đakovu, Našicama, Valpovu, Donjem Miholjcu i Belom Manastiru) cijepljeno je 1.685 osoba, od kojih je prvom dozom cijepljeno 1.012 osoba. Ovaj tjedan cijepljenje se nastavlja u Osijeku, Đakovu i Valpovu, a detaljan raspored za cijeli rujan, s adresama cijepnih punktova, radnim vremenom i ostalim potrebnim podacima, može se naći na web stranici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo OBŽ – rekla je dr. sc. Nataša Turić, ravnateljica tog Zavoda.

Na području Osječko-baranjske županije prvom dozom cijepljeno je 52,1 posto odraslog stanovništva, a 46,1 posto drugom dozom, pa je postotak završnog cijepljenja 49,7 posto za odraslo stanovništvo (Nacionalni prosjek je 48,4 posto).

– U tijeku je i provedba projekta uključivanja ljekarničke djelatnosti u proces cijepljenja protiv bolesti COVID-19. Za sada se prijavilo osam ljekarni s područja Osječko-baranjske županije koje su zainteresirane za provedbu cijepljenja, no još se radi na programskim rješenjima vezanim za naručivanje i evidenciju cijepljenja, pa će i taj oblik cijepljenja početi kada se završi ta informatička prilagodba – dodala je dr. Turić.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Moje Đakovo