Ljetne vrućine i nedostatak kiše pogoduju brojnim požarima s kojima se pripadnici DVD-a Đakovo susreću iz dana u dan. Iz DVD-a Đakovo podsjećaju građane kako je na snazi zabrana paljenja vatre na otvorenom prostoru i mole ih da se ponašaju u skladu s time.

U našim krajevima opasnost od požara posebno je velika u rano proljeće (u kontinentalnom dijelu Hrvatske), kao i ljeti i u jesen nakon dugih suša (u priobalju). Požarna opasnost se povećava na napuštenim i nepristupačnim zemljištima (nepostojeći pristupni putevi), kao i u uvjetima snažnih vjetrova, kada se požar izrazito brzo širi. U  šumi je u svako godišnje doba loženje vatre strogo zabranjeno.

Vatrogasnim prosjecima i putevima omogućuje se pristup vatrogasnim vozilima. U preventivne mjere ubrajaju se i promatračnice i redovite ophodnje koje omogućavaju pravovremeno dojavljivanje požara. 

Ipak, najbolje su prirodne mjere kao što su:

– obrada zemljišta i sadnja kultura koje sazrijevaju u različito vrijeme

– sadnja raslinja koje će u danim uvjetima pokazivati najmanju gorivost,

– uzgoj koza, ovaca i ostalih životinja i divljači koja će “pobrstiti” raslinje, te time otkloniti požarnu opasnost,

– rezanjem nižih grana drveća, čime će se spriječiti preskakanje prizemnog požara u krošnje,

– uzoravanjem prosjeka (moguće i tijekom vatrogasne intervencije)

– kontroliranim spaljivanjem korova

Praćenjem opasnosti od nastanka izbijanja šumskih požara, gdje se između ostalog uzima u obzir vlažnost gorivog materijala i tla, te brzina vjetra, od velike je pomoći u ocjenjivanju potrebne razine pripravnosti vatrogasnih postrojbi.

Igor Kretonić

Foto: DVD Đakovo