Malo se tko u Europi i svijetu može podičiti s 512 godina dugom tradicijom uzgoja konja kao Državna ergela Đakovo, u kojoj se posljednjih 212 godina, od doba biskupa Strossmayera, uzgaja samo lipicanski konj kao iznimno vrijedan dio nacionalne baštine. U subotu je Ergela Đakovo smještena na dvije lokacije – na Ivandvoru, gdje je matično stado sa 150 kobila i ždrijebadi, i u Pastuharni u Šenoinoj ulici, gdje borave pastusi koji prolaze obuku za konjičke sportove, proslavila svoj dan.

Središnji je dio programa bila za posjetitelje besplatna konjička predstava uz glazbu u zatvorenoj jahaonici s premijernim prikazom tandema, posebne vrste dvoprega, jedinstvene u Hrvatskoj. Vozač Antun Živić s grlima – kastratom Pluto Mara i pastuhom Siglavy Slavonija, koje je on i trenirao pripremajući za izvedbu tandema, zaslužio je ovacije publike.

– Za razliku od uobičajenih dvoprega, u tandemu se pod rudo preže jedan konj – rudnjak, a drugi je vodič ili prednjak upregnut ispred njega. Vozač drži u ruci četiri uzde, od svakog konja po jedan par. Kajasi su spojeni na određenoj duljini pri kojoj rudnjak vuče zapregu, a prednjak je na žvali i štrange su mu spojene na ham rudnjaka i nisu zategnute, objašnjava Živić, napominjući da prednjak mora biti pouzdan konj i da se tandem na starom kontinentu zapravo rijetko gdje može vidjeti.

Osim predstave, posebno je sadržajno bilo za najmlađe posjetitelje, s mnogo štandova bogate ponude, a brojni su se Ergelini gosti provozali fijakerom. Svečanosti je u prilog išlo toplo i sunčano rujansko vrijeme.

Za jahaonicu još pet milijuna kuna Ministarstva poljoprivrede

– Naše slavlje dobiva sve veću dimenziju. Ove smo godine obogatili program proslave; od kulturno-umjetničkog dijela, stručnog predavanja i prezentacije naših konja pa sve do brojnih štandova, predstavljanja OPG-ova i naših suvenira, svega onoga što Ergela može ponuditi, kazao je ravnatelj Državne ergele Đakovo Mirko Damjanović. Podsjetio je i da će u dovršetak zatvorene jahaonice Ministarstvo poljoprivrede uložiti još pet milijuna kuna. Predvorje jahaonice, gdje su planirani suvenirnica, restoran i multimedijalni prostor, bit će završeno do Božićnoga bala, uvjerava nas ravnatelj. Uz daljnje infrastrukturno opremanje, Ergela danas svojim gostima želi pružiti cjelokupni doživljaj druženja s konjima, vožnju fijakerom po gradu ili rekreativno jahanje.

U 2017. godini više od 20.000 posjetitelja

Ergela je samo prošle godine imala više od 20.00 posjetitelja i uz katedralu je najveća znamenitost đakovačkoga kraja. Turisti najviše uživaju na terenima za dresuru i obuku konja, prateći predstave u kojima sudjeluju konji, u zaprežnim vožnjama i u posjetu Ivandvoru. Od direktorice Turističke zajednice grada Đakova Marije Burek, koja s Ergelom radi na projektu uvođenja lipicanaca u digitalni svijet, doznajemo da će ubrzo biti postavljene pametne klupe za  posjetitelje i na Ivandvoru i u Pastuharni.

Lipicancem se diče cijela Slavonija i Hrvatska, pa nije čudo da će se brižno čuvan i s ljubavlju podizan đakovački lipicanac uskoro pojaviti kao motiv poštanske markice i na omotnicama i razglednicama proputovati svijet.

Danijel Geošić, foto: Državna ergela Đakovo/Grad Đakovo