Dostojanstveno, u molitvi i tišini, na tisuće je Đakovčana za blagdan Svih Svetih i Dušni dan donoseći cvijeće i paleći svijeće pohodilo grobove svojih bližnjih na Gradskom groblju i uređenim grobljima prigradskih naselja. Vrata svih groblja bila su otvorena po cijelu noć, pa su se slaveći život mnogi ponovno došli susresti s dragim osobama, koje su tijelom napustile zemaljski svijet, i kad je pao mrak, u onoj posebnoj atmosferi toplog svjetla desetaka tisuća lampiona.

Nebrojene su molitve izrečene na središnjem đakovačkom groblju pred raspetim Spasiteljem na Kalvariji, pred kojim sklopljenih ruku i tužnih očiju kleči Majka Slavonka… Pred njezinom su skulpturom mnogi zastajali, klanjajući se hrvatskim braniteljima koji su za slobodnu i nezavisnu domovinu živih žrtvovali svoje živote.

U grobljanskoj je kapelici Uskrsnuća Isusova, podignutoj daleke 1900., pred okupljenim vjernicima, služena misa zadušnica za sve pokojne, a blagdanskom je ozračju na Gradskom groblju, već tradicionalno, dao doprinos i Puhački orkestar DVD-a Đakovo izvedbom poznatih sakralnih skladbi.

Vijence su na Kalvariji uoči blagdana za sve pokojne i poginule branitelje 31. listopada položili predstavnici Grada Đakova, policije, Hrvatske vojske, braniteljskih udruga i političkih stranaka.

Ovogodišnje je Svisvete Gradsko groblje dočekalo s dovršenom pristupnom cestom na kolnome ulazu iz Ulice Otona Ivekovića i proširenom mrežom nogostupa na tom, novome dijelu groblja. Univerzal je u međuvremenu nastavio ulaganja u mjesna groblja; potpunu je preobrazbu doživjelo groblje u Ivanovcima Đakovačkim – projektom rekonstrukcije vrijednim više od pola milijuna kuna, za koji je 85 posto bespovratnih sredstva osigurano iz Europskoga poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Danijel Geošić