U znak sjećanja na žrtve holokausta na Židovskom groblju u Đakovu održana je danas tradicionalna komemoracija, a među žrtvama su i one iz sabirnog logora za Židove koji je u Đakovu postojao od 1941. do 1942. U logor su mahom stizala židovska djeca, žene i starci iz Bosne i Hercegovine, a stradali logoraši sahranjeni su na đakovačkom Židovskom groblju, uz krišom sačuvana imena, prezimena, godinu i mjesto rođenja. Kriomice ih je bilježio tadašnji grobar Stjepan Kolb. Zbog toga je Židovsko groblje u Đakovu jedinstveno u svijetu. Prvotne limene pločice sahranjenih logoraša na njemu zamijenjene su novim nadgrobnim pločicama. Logor se nalazio na početku današnje Ulice Vladimira Nazora, a u njemu je stradalo 566 od oko 2.000 logoraša. Brojnim logorašima logor u Đakovu bio je samo privremena postaja za dalje, za Jasenovac, Auschwitz i druge logore smrti.

Komemoraciji su, uz predstavnike Židovske općine Osijek, nazočili i predstavnici Koordinacije židovskih općina iz Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine, predstavnici židovskih općina iz Zagreba, Rijeke, Slavonskog Broda, Beograda, Novog Sada…. Prigodnu molitvu na Židovskom groblju izrekao je glavni rabin za Hrvatsku Luciano Moše Prelević, a okupljene je pozdravio gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić koji je položio vijenac kod spomen-obilježja.

Okupljene je pozdravio i predsjednik Židovske općine Zagreb i koordinator Židovskih općina Hrvatske dr. Ognjen Kraus. Dok ga, kako je rekao, s jedne strane veseli zajedničko okupljanje u Đakovu, s druge strane je izrazio zabrinutost za ono što se događa u svijetu. – Italijom marširaju fašisti u tamnim košuljama, u Njemačkoj isto tako desnica raste, desnica raste u čitavoj Europi, upozorio je Kraus. Podsjetio je i kako je u Nezavisnoj državi Hrvatskoj, u 50 logora, pogubljeno 36 tisuća Židova. – Zabrinut sam! Upravo sam ovdje i iz toga razloga, da se sjetimo, zaključio je Kraus. Ispred Đakovačko-osječke nadbiskupije prisutne je pozdravio dr. sc. Grgo Grbešić. On je prošle godine također nazočio komemoraciji rekavši kako piše knjigu o logoru u Đakovu, a danas je potvrdio da će do jeseni biti završena. – Zašto to radim? Jer kao katolik čistim memoriju svog naroda. Ne da potiskujem! Samo velik čovjek može dati oproštenje i primiti oproštenje. Tražiti oproštenje nije slabost nego snaga, iako osobno nemam ništa s tim, no, kako sam rekao, čistim memoriju svog naroda, kazao je dr. sc. Grgo Grbešić

Grad Đakovo: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Grad Đakovo