Svake godine posljednje subote u svibnju obilježava se Dan nacionalnih manjina Osječko-baranjske županije, a ovogodišnji je obilježen danas (25. svibnja 2024. godine) svečanom sjednicom Savjeta za nacionalne manjine OBŽ koja se održala u Velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije u Osijeku. Svečanost obilježavanja nastavljena je na Trgu slobode na kojem je upriličen kulturno-umjetnički program, a uz predstavnike nacionalnih manjina koje sudjeluju u radu Savjeta, nazočili su joj veleposlanica Republike Slovačke u RH Nj. E. Hana Kovačova, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Republike Sjeverne Makedonije u RH Nj. E. Milaim Fetai, konzuli, saborski zastupnici Goran Ivanović, Dragana Jeckov i Robert Jankovics te drugi uzvanici. Okupljenima se obratio i zamjenik župana Josip Miletić, ujedno predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Osječko-baranjske županije.

– Dan nacionalnih manjina nešto je na što smo posebno ponosni. Drago mi je da ovom prilikom mogu istaknuti kako 22 manjine, koliko ih ima u našoj županiji, odlično surađuju, a sve odluke na Savjetima donesene su jednoglasno. U radu Savjeta prijateljski raspravljamo i donosimo odluke s puno razumijevanja, tolerancije i suradnje, a u tom duhu Osječko-baranjska županija prošle godine je povećala izdvajanja za nacionalne manjine za 20%. Tim putem suradnje nastavit ćemo i u budućnosti – kazao je Miletić.

Predsjednica Koordinacije nacionalnih manjina u Osječko-baranjskoj županiji Ana Kanđera Legčević istaknula je kako se unutar Koordinacije najviše ponose povezanošću i otpornošću nacionalnih manjina, a pohvalila je i otvorenu i iznimno kvalitetnu suradnju s Osječko-baranjskom županijom.

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija