Pobijedila je ljubav! Isusov je grob trećega dana od njegove smrti osvanuo prazan. Posljednja riječ o ljudskome životu nije zato na groblju, nego u zajedništvu s Bogom. Misao je to kojom je nadbiskup Đuro Hranić, čestitajući Uskrs, uveo vjernike, koji su danas u velikom broju i uskrsnoj radosti ispunili katedralu, u svečano euharistijsko slavlje.

“Krist je kao prvijenac ustao iz groba i pokazao nam da je život i poslije smrti naša budućnost. Bog, naš Otac i Stvoritelj, ne dopušta propast stvorenja svoje ljubavi, te u Isusu Kristu otvara naše grobove i doziva nas u vječni život”, kazao je Hranić, dodajući da je njegovim uskrsnućem započela preobrazba svega, svih ljudi i svakoga čovjeka, svega stvorenoga i svekolike povijesti.

Dobro ima posljednju riječ 

“To je uspjeh vjere, pa makar nam se u pojedinim teškim i kriznim situacijama čini da se prepuštamo u ruke Boga koji nas ostavlja, uspjeh poštenja, čestitosti i dobrote nad ljudskom lukavštinom koja se, kad se osjeti ugroženom, poljuljanom, još snažnije hvata nečasnih i koruptivnih pokušaja do najbezočnijih posljedica… Tu dotičemo onu povijesnu stranu uskrsnuća, koja ima golemu vrijednost za naše ljudsko djelovanje i svakodnevnu praksu prividnom gubitniku, mučeniku postaje jasno da ni okovi, ni lanci, ni patnja, niti smrt neće moći ugušiti zasijano sjeme časnih i poštenih nastojanja te kreposnog života i rada. Svojom vjerom i životom svjedočimo kako zlo ne može biti jače od dobra, da se dobro ne može uništiti mržnjom, niti nasiljem te ono uvijek pobjeđuje i ima posljednju riječ”, zaključio je u propovijedi nadbiskup Hranić.

Mnoštvo vjernika okupilo se i sinoć u đakovačkoj katedrali na Vazmenome bdijenju. Obrede bdijenja predvodio je također nadbiskup Hranić, uz imenovanog biskupa Ivana Ćurića te veći broj svećenika. Na početku Službe svjetla nadbiskup Hranić blagoslovio je vazmeni oganj na kojem je upaljena uskrsna svijeća, simbol Uskrslog Krista.

Odvaljen je kamen naših grijeha

Govoreći o Kristovoj ljubavi i žrtvi, u homiliji je biskup Ćurić rekao kako je u vazmenoj noći na djelu Božja snaga kojom nas sam Bog želi ponovno učiniti dionicima svoga božanskog života, pa nam uskrsnuće, po nauku Crkve, kazuje da nas svojom smrću Krist oslobađa od grijeha, a svojim uskrsnućem otvara pristup u novi život. “U životima nas krštenika, po uskrsnuću Kristovu, već je otkotrljan kamen i svaki je od nas pozvan otkriti da je odvaljen kamen tame naših očiju, kamen tame naših srca i naših nada, naših ruku i hoda, kamen naših susreta i razočarenja, kamen s naših grijeha”, rekao je biskup Ćurić. 

Svečanu je uskrsnu misu, kao i vazmeno bdijenje, izvrsnim izvedbama, među kojima su i one na latinskom jeziku, animirao Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem mo. Ive Andrića i uz oguljašku pratnju mo. Vinka Sitarića i Marina Vučkovića.

Danijel Geošić, Anica Banović, foto TU