Svim svećenicima, ustanovama posvećenoga života i vjernicima Đakovačko-osječke nadbiskupije nadbiskup mons. Đuro Hranić uputio je 30. prosinca 2020. okružnicu u kojoj poziva i potiče na pomoć u potresu stradaloj Sisačkoj biskupiji. Tekst okružnice prenosimo u cijelosti:

“Draga braćo svećenici, redovnici i redovnice i dragi vjernici!

Svi smo potreseni vijestima o jučerašnjem snažnom potresu koji je pogodio područje Sisačke biskupije te vijestima o poginulima i ranjenima, kao i snimcima razornih posljedica potresa na obiteljskim domovima, javnim zgradama i sakralnim objektima.

Zahvaljujem svima koji ste odmah po pristiglim vijestima molitvama i djelima ljubavi izrazili solidarnost sa svim pogođenima, s vjernicima, svećenicima, Bogu posvećenim osobama te sisačkim biskupom mons. Vladom Košićem. Hvala svima koji ste se javili Nadbiskupskom ordinarijatu u Đakovo te se zanimali i podržali inicijativu da kao Nadbiskupija sa svojim nadbiskupijskim Caritasom, organizirano pomognemo Sisačkoj biskupiji. U ime svih nas izrazio sam biskupu Košiću, njegovu prezbiteriju i vjernicima našu duhovnu blizinu, molitvenu podršku te spremnost na našu materijalnu pomoć. Caritas Đakovačko-osječke nadbiskupije poslao je kao oblik neposredne pomoći Sisačkoj biskupiji za stradale u potresu iznos u visini od 500.000,00 HRK.

Na temelju večerašnjeg izvješća predstavnika Hrvatskoga Caritasa i Caritasa Sisačke biskupije koji su obišli velik dio naselja pogođenih potresom i njihove koordinacije s mjerodavnim državnim službama te večerašnje sjednice Stalnoga vijeća, na kojoj su dogovorene mjere neposredne pomoći stanovništvu i župama Sisačke biskupije te su zadaće u izradi prijedloga sustavne i dugoročne pomoći Sisačkoj biskupiji u obnovi obiteljskih domova i crkvenih građevina, sve Vas molim sljedeće:

1. Pozivam Vas na pružanje neposredne pomoći Biskupiji Sisak i Caritasu Sisačke biskupije u egzistencijalnom zbrinjavanju obitelji koje su ostale bez krova nad glavom doniranjem dobrovoljnih novčanih priloga. Molim svećenike da animiraju svoje župljane te da se u svim župama Đakovačko-osječke nadbiskupije u nedjelju 3. siječnja na svim misama moli za poginule i pogođene stradanjima u potresu na području Sisačke biskupije te da se na kraju svih misnih slavlja te i sljedeće nedjelje (nedjelje 3. i 10. siječnja) organizira prikupljanje dobrovoljnih novčanih priloga vjernika. Svećenike također molimo da potaknu vjernike na darivanje i izvan misnih slavlja sve do 11. siječnja. Prikupljena novčana sredstva svaki župnik treba najkasnije do 15. siječnja uplatiti na račun Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, J. J. Strossmayera 58, Osijek (IBAN: HR6123400091110046082; Poziv na broj: HR00 44000-1; Opis plaćanja: Pomoć stradalima u potresu u Sisačkoj biskupiji ili na blagajni Ekonomata Đakovačko-osječke nadbiskupije u Đakovu).

2. U ovom trenutku nije potrebno prikupljanje niti slanje prehrambenih proizvoda, higijenskih potrepština i odjeće jer su donacijom iz državnih robnih rezervi te već prikupljenim i dopremljenim donacijama zadovoljene sadašnje potrebe. Caritas i župe Sisačke biskupije, ne mogu u ovom trenutku (zbog nedostatka prostora za skladištenje) primati nove donacije navedenih artikala. Ukoliko se ukaže potreba za takvim oblikom pomoći, naknadno ćemo Vas u suradnji s Hrvatskim Caritasom i Caritasom Sisačke biskupije zamoliti da u svojim župama, uz novčanu kolektu, organizirate prikupljanje i druge materijalne pomoći.


3. Pojedini vjernici mogu se samoinicijativno pridružiti prikupljanju novčanih darova i dobrotvornim inicijativama (Hrvatskog Caritasa i drugih dobrotvornih ustanova i organizacija) u prilog stradalom stanovništvu. Ukoliko pojedine župe samoinicijativno prikupljaju pomoć u naravi, ili su to već učinile, pobrinut će se i o dostavljanju prikupljene pomoći na područje pogođeno potresom.


4. Prikupljanjem novčanih sredstava omogućit ćemo kupovinu potrebnog građevinskog materijala u većim količinama za brzo saniranje objekata koji nisu za rušenje i čiju sanaciju je moguće učiniti u kraćem vremenu (npr. letava i crijepa na krovu, šteta nastalih urušavanjem dimnjaka i sl.), a odgađanje bi moglo dovesti do odluke pojedinih obitelji o odlasku na druga područja Hrvatske i/li u inozemstvo.


5. Pojedini vjernici i župe mogu preko Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije svoje raspoložive stambene kapacitete ponuditi za prihvat stanovništva pogođenog potresom.
6. Na razini Hrvatske biskupske konferencije bit će uskoro dogovoren sustav koordinirane pomoći preko Hrvatskog Caritasa kao i pomoći Tajništva HBK te pojedinih biskupija vjernicima i župama Sisačke biskupije na duže staze.

I u ovoj prigodi, dok svetkujemo božićne blagdane, u molitvi na sve vas zazivam „dobrostivost i čovjekoljublje Spasitelja našega, Boga” (Tit 3,4), da vas vodi i krijepi u nadolazećoj 2021. godini.

Pozdrav i blagoslov od Gospodina!”

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Foto: Dnevnik.hr