Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić sudjelovao je u subotu, 4. srpnja 2020. u molitvenoj inicijativi 13. istovremena „Krunica Hrvata svega svijeta“ koja se održala putem Zoom aplikacije. Molitveni program vodio je pokretač inicijative, o. Ivan Ike Mandurić te je pozdravio sve Hrvate diljem svijeta, kao i molitelje: nadbiskupa Hranića koji boravi u samoizolaciji u Đakovu, mons. Ivana Vukšića iz Oakvillea u Kanadi, Anđelka Đereka iz „Marijanskog zavjeta za Domovinu“ s grupom volontera; delegata Hrvatske inozemne pastve za Australiju i Oceaniju fra Ivu Tadića iz Wollongonga; Niku Rončevića iz „Zagovorne mreže za Domovinu“ i „Katoličke karizmatske Obnove u Duhu Svetom“ te fra Marija Knezovića iz Kočerina u Bosni i Hercegovini.

Prije zajedničke molitve, mons. Hranić pohvalio je inicijativu zajedničke molitve Hrvata svega svijeta te uputio prigodan poticaj, stavljajući pred prisutne četiri nakane. Na prvom mjestu bila je molitva za Domovinu u svjetlu parlamentarnih izbora. „Druga nakana koju bih htio staviti pred nas situacija je s koronavirusom koja je pogodila nas u Đakovu, samostan Milosrdnih sestara Sv. Križa, a pogađa i čitav svijet. Volio bih kao molitvenu nakanu staviti ozdravljenje svih oboljelih od koronavirusa, sve koji su u izolaciji te sve koji rade na mjestima gdje su izloženi zarazi. Molimo da Gospodin svojom milosrdnom ljubavlju zaustavi ovo nevidljivo zlo.“ Treća nakana mons. Hranića potaknuta je ređenjima mladih svećenika te je rekao: „Za Crkvu je važno da ima dobre, svete svećenike, ljude koji uranjaju u Božju blizinu i izranjaju iz Božje blizine te imaju proročku riječ. Pozivam da molimo za sve svećenike.“

Četvrta nakana je trajna, napomenuo je nadbiskup Đuro: „Vidimo kako je obitelj ugrožena s različitih strana te držim da je to trajna nakana za koju treba moliti. Obitelj je bila kolijevka i Crkve i naroda. Ona je tijekom čitave povijest bila čuvarica i nacionalnog, i kulturnog, i jezičnog identiteta, i ta uloga hrvatske katoličke obitelji nije ništa manje važna ni danas, a podriva ju se na različite načine, proglašava natražnom i konzervativnom, preživjelom institucijom i uz nju se, kao pandan, stavljaju različiti drugi oblici suživota. Molimo za duhovno i fizičko zdravlje svih članova naših obitelji, čitav hrvatski narod i Crkvu u hrvatskom narodu.“

Uslijedila je molitva slavnih otajstava krunice. Prvo otajstvo molio je fra Ivo iz Australije potičući na molitvu za vjeru; drugo otajstvo fra Mario iz BiH potičući na molitvu za Hrvate katolike u središnjoj Bosni i Posavini; treće mons. Ivan iz Kanade moleći za hrvatske branitelje. Četvrto slavno otajstvo uime „Marijanskog zavjeta za Domovinu“ predmolio je Anđelko s volonterima te je molio za obitelj, a peto slavno otajstvo uime „Zagovorne mreže za Hrvatsku“ i „Katoličke karizmatske Obnove u Duhu Svetom“ molio je Niko, s nakanom da Bog podigne nove vođe u hrvatskom narodu.

Nakon zajedničke molitve, o. Mandurić rekao je kako je prije tjedan dana osnovana Molitvena mreža Hrvata svega svijeta s ciljem „ponuditi i pomoći da se promiču dobri programi i inicijative te da se tako angažiraju svi Hrvati u svijetu koji žele moliti“. Predstavljene su dvije molitvene inicijative – „Tridesetodnevnica za Domovinu“ uoči Dana domovinske zahvalnosti te „Marijanski zavjet za domovinu“ koji će se od 5. do 14. kolovoza održati na 8 paralelnih ruta: Osijek – Voćin; Voćin – Marija Bistrica; Sljeme – Trsat; Trsat – Udbina; Udbina – Knin; Knin – Sinj; Sinj – Međugorje te Prevlaka – Dubrovnik – Međugorje. „Marijanski zavjet“ prati i Krunica za domovinu koja se moli svakoga četvrtka u 20 sati u 12 gradova u Hrvatskoj.

Inicijative „Molitvene mreže Hrvata svega svijeta“ mogu se pratiti putem njihove stranice Facebooka, a online molitveno zajedništvo zaključeno je zahvalom moliteljima, pozdravima te blagoslovom nadbiskupa Hranića.

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija