Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić uputio je 20. kolovoza svima u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji okružnicu o nadbiskupijskom hodočašću u Mariju Bistricu i Ivanec u godini 100. obljetnice rođenja biskupa Ćirila Kosa.

Nadbiskupijsko hodočašće održat će se u subotu, 28. rujna 2019. godine.
Mons. Hranić u svojoj je okružnici pojasnio kako apostolski nauk u Poslanici Hebrejima potiče i poziva da se spominjemo svojih pastira koji su nam navješćivali Božju riječ (usp. Heb 13,7-9a) te se tom „pozivu na poseban način želimo odazvati u ovoj 2019. godini, u kojoj se spominjemo stote obljetnice rođenja našeg biskupa, blage uspomene Ćirila Kosa, đakovačkoga i srijemskoga biskupa od 1974. do 1997., rođena 19. studenoga 1919. u Ribić Bregu, u Župi Ivanec u Hrvatskom zagorju, odakle je sa svojim roditeljima, braćom i sestrama 1925. godine doselio u Slavoniju, u Župu Snježne Gospe u Harkanovcima.“

Nadbiskup je podsjetio kako je pokojni biskup Ćiril „s posebnom brigom nastojao oko provedbe u život teološkoga, pastoralnoga i katehetskoga pristupa Drugoga vatikanskog koncila, čijim su naukom uvelike odisale njegove brojne poruke i homilije, u kojima je, tumačeći otajstva kršćanske vjere i života, svojim prepoznatljivim zanosom znao naglasiti: Kristu Gospodinu ste ‘posličeni’!“ 

Upravo je biskup Ćiril ovu biskupijsku zajednicu posljednji puta pozvao i poveo na hodočašće u Mariju Bistricu, prije 26 godina, u godinama Domovinskoga rata, 21. kolovoza 1993., te je to bio poticaj odluci da u ovoj jubilarnoj godini spomena na njega Đakovačko-osječka nadbiskupija pođe na zajedničko nadbiskupijsko hodočašće u Mariju Bistricu, pojasnio je u okružnici mons. Hranić i dodao: „Istoga dana poslije podne zajednički ćemo pohoditi Ivanec, rodnu župu biskupa Ćirila (udaljenu od Marije Bistrice oko 45 km), gdje ćemo u njegovoj krsnoj crkvi ostaviti trajan spomen s njegovim likom. Župa Ivanec danas je u Varaždinskoj biskupiji te ćemo, dok Bogu zahvaljujemo za biskupa Ćirila, izraziti i svoju molitvu za blagoslov službe novoga varaždinskoga biskupa mons. Bože Radoša, koji na tu službu dolazi iz prezbiterija naše Nadbiskupije.“

Okružnica đakovačko-osječkog nadbiskupa donosi i raspored hodočasničkoga dana. Tako je polazak u Mariju Bistricu planiran u jutarnjim satima, a dolazak je dobro planirati za 9:30. Zbog predviđenoga većega broja hodočasnika teško će biti organizirati jedan zajednički ulaz u crkvu, te stoga preporučuje da župe ili dekanati organiziraju svoj ulazak u molitvi i pjesmi od kapele „Zdravo Marija“ do crkve-bazilike. Odmah poslije pohoda crkvi hodočasnici trebaju poći na prostor crkve na otvorenom. Od 10 sati bit će zajednička pobožnost i priprava, nakon toga svečani ulaz s kipom Bistričke Gospe, a u 11 sati svečana misa.

Poslije misnoga slavlja uslijedi će vrijeme za odmor i okrjepu. Polazak prema Ivancu najkasnije je u 14:30, a dolazak oko 15 sati te ulazak u župnu crkvu sv. Marije Magdalene. Od 15:30 do 16:15 bit će svečana zajednička liturgijska pobožnost u krsnoj crkvi biskupa Ćirila s blagoslovom i otkrivanjem spomen-ploče. Poslije bogoslužja je prigodni susret sa župljanima Ivanca ispred župne crkve.

Sudjelovanje vjernika u hodočašću organizirat će se po župama, pozvani su svi vjernici, napose župni suradnici, kao i mladi, ministranti, skupine u narodnim nošnjama, a sva svetišta i župe pozvani su na hodočašće ponijeti zastave s likom svojih zaštitnika kako bi mogli sudjelovati u svečanom ulazu na početku misnoga slavlja. Sudjelovanje hodočasnika potrebno je do 20. rujna prijaviti u Nadbiskupijski pastoralni centar (tel. 031/802-227 od 8 do 16 sati ili na adresu: [email protected]).

Liturgijsko pjevanje hodočasnika predvodit će združeni zborovi s područja Đakovačko-osječke nadbiskupije pod vodstvom mo. Ivana Andrića. Voditelji zborova pozvani su najkasnije do 15. rujna prijaviti sudjelovanje svojih zborova kako bi dobili potrebne materijale i upute.

Nadbiskup Hranić potiče i na duhovnu pripravu u župama uoči hodočašća po sakramentu pomirenja te ističe: „Također je vrijedno da se u danima priprave na hodočašće, ali i u ostalim danima u ovoj godini, u katehezama i u drugim prigodama progovori o liku i djelu našeg blagopokojnoga biskupa Ćirila.“

„Sa svima vama s radošću očekujem dan kad ćemo se kao nadbiskupijska zajednica zajedno sabrati pred likom Bistričke Gospe, preporučiti se njezinoj ljubavi i zagovoru te nakon bistričkoga slavlja pohoditi Ivanec, rodnu župu biskupa Ćirila, zahvalni Bogu za njegovu službu i pastirsku ljubav“, zaključio je mons. Hranić svoju okružnicu koju u cijelosti možete pročitati na mrežnim stranicama Đakovačko-osječke nadbiskupije (www.djos.hr).