Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, 25. listopada, Gradsko društvo Crvenog križa Osijek redovito obilježava okupljanjem te dodjelom zahvalnica i priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi koji su višestruko darivali krv. Tako je jučer (25. listopada 2021. godine) u dvorani Nadbiskupskog vikarijata u Osijeku upriličena prigodna svečanost kojoj su, uz darivatelje, nazočili predsjednik Hrvatskog Crvenog križa dr. Josip Jelić, zamjenik župana Osječko-baranjske županije Josip Miletić, zamjenica gradonačelnika Grada Osijeka Jasenka Crnković, v.d. ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Osijek Martina Hećimović, predsjednik ovog Društva prof. dr. sc. Aleksandar Včev i drugi uzvanici.

Zamjenik župana Josip Miletić čestitao je svim darivateljima na humanom djelu kojeg čine te Gradskom društvu Crvenog križa Osijek na organizaciji brojnih humanitarnih aktivnosti, među kojima je darivanje krvi samo jedna u nizu.

– Danas uručujemo nagrade i darivateljima s više od 100 darivanja, što je uistinu hvalevrijedan čin ljudske dobrote i humanosti. U svemu tome, važnu i veliku uloga imaju Hrvatski crveni križ i Gradsko društvo CK-a Osijek, čiji su kvalitetan i sustavan rad prepoznali i darivatelji te se odazivali svim njihovim pozivima. Posebno mi je drago da su stanovnici grada Osijeka i Osječko-baranjske županije u nacionalnom vrhu darivane krvi po glavi stanovnika što dokazuje njihovu veliku humanost i požrtvovnost – kazao je zamjenik Miletić.

Martina Hećimović, v. d. ravnateljice Gradskog društva CK-a Osijek, istaknula je kako će nagrade primiti gotovo 100 dobitnika priznanja za višestruko darovanu krv.

–  Ljudi koji su danas s nama dali su ukupno više od 4.500 doza krvi, a ako znamo da samo jedna doza može spasiti život, onda ovdje uistinu imamo heroje. Iako je pandemija koronavirusa izazvala određeni strah na samome početku kod darivatelja krvi, ipak smo redovnim informiranjem, promocijom i animacijom mladih darivatelja uspjeli vratiti sustav u ravnotežu i zaista nemamo većih problema u osiguravanju dostatnih doza krvi za sve zdravstvene ustanove – zaključila je Hećimović.

Posebnu pozornost danas je imao Miodrag Čučković iz Osijeka, koji je već 157 puta darivao krv te je ovom prigodom bio i rekordni darivatelj. Čučković je zaposlenik KBC-a Osijek, rođen je 1960. godine, dobrovoljni darivatelj je od 1973. godine, a ističe kako se nakon svakog darivanja dobro osjeća, dapače čak i nakon darivanja isti dan se može baviti i sportom. Želi uvijek pomagati drugima, a ujedno na taj način kontrolira svoje zdravlje.

U skupini sa 125 i više darivanja krvi su Damijen Bošnjak iz Baranjskog Petrovog Sela, Branko Tukara i Željko Kujek iz Samatovaca te Antun Džanko, Zlatko Katavić, Dražen Stjepanek i Bogdan Trišić iz Osijeka. Za 100 i više darivanja krvi priznanja su dobili Zlatko Krvavica, Hrvoje Malbaša, Dragan Mihalak i Ivica Putar iz Osijeka te Damir Perić iz Meca.

Priznanje za završno darivanje (95) dobio je Krešimir Klaić iz Čepina, a priznanja za darivanja više članova jedne obitelji dobili su Željko, Dora i Domagoj Kujek iz Samatovaca koji zajedno imaju 147 darivanja krvi.

Zahvalnice i priznanja dobili su još tri darivatelja za 35 darivanja, 53 za 50 darivanja te 23 za 75 i više darivanja krvi.  

Osječko-baranjska županija: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Osječko-baranjska županija