S posebnim zadovoljstvom najavljujemo Vam pokladnu manifestaciju 29. „ĐAKOVAČKI BUŠARI“ koja će se održati 11. i 12. veljače 2023. godine.

I ove godine organizatori 29. „ĐAKOVAČKIH BUŠARA“ su Grad Đakovo i Turistička zajednica grada Đakova.

Đakovački bušari po 29. puta oživljavaju pokladne običaje, pjesmu, ples i ludost kroz ulice našega grada, a mi Vas kao organizator pozivamo da budete dio bušarske povorke i pokladnog veselja.

Sama manifestacija sastoji se od „Bušarenja“ – šetnje đakovačkim korzom uz prezentaciju i prodaju tradicionalnih i autohtonih proizvoda, uličnih zabavljača: slikara, žonglera, štulera, klauna (u dopodnevnim satima) te centralnog događaja Đakovačkih bušara – Pokladne povorke (u popodnevnim satima) – 11. veljače 2023.

Centralni događaj će se održati u subotu, 11. veljače 2023. godine. Povorka će se kretati od Starog DVD-a – prostorija KUD-a „SKLAD“ u ulici Matije Gupca 30 (okupljanje skupina) kroz gradsko Korzo do Trga dr. Franje Tuđmana gdje se povorka zaustavlja da bi gradonačelnik Đakova predao bušarima vlast u gradu i gdje će biti kratko predstavljanje grupa, zatim povorka kreće do gradske nastavno športske dvorane gdje je osiguran zatvoreni topli prostor u kojem će biti poslužena hrana i piće i gdje će se održati prigodan program.

Dana 12. veljače 2023. godine, u sklopu programa, održat će se pokladno jahanje.

U pokladnoj povorci 29. Đakovačkih bušara očekuju se skupine iz cijele Republike Hrvatske. Manifestacija ima i međunarodni karakter uz neizostavne Mohačke buše iz Mađarske.

Sastavni dio pokladne povorke su konjanici sa pokladnim jahanjem.

Pozivamo Vas da svojim sudjelovanjem uveličate ovu najveću karnevalsku manifestaciju istočne Hrvatske.

Dobrodošli u Đakovo, srce Slavonije!

Izvor: Turistička zajednica Grada Đakova

Izvor fotografije: Turistička zajednica Grada Đakova