Na današnjoj konferenciji za medije u Muzeju Đakovštine predstavljen je program ovogodišnje “Noći muzeja” koja će se održati u petak 28. siječnja. Organizator “Noći muzeja” je Hrvatsko muzejsko društvo, a Muzej Đakovštine u njoj sudjeluje od 2009. godine. Ovogodišnja “Noć muzeja” je 17. po redu, a nosi naziv “Muzeji između stvarnog i digitalnog”.

Kao što sam naziv kaže, program “Noći muzeja” u Muzeju Đakovštine održat će se dijelom uživo u samom muzeju, a dijelom virtualno na Facebook i web stranici muzeja.

“Ovaj program definiran je sveopćom situacijom u društvu, utjecajem pandemije Covid-19 pa su i naše prilike u Muzeju Đakovštine istome prilagođene. Svaki posjetitelj koji se odluči posjetiti muzej mora imati važeću Covid potvrdu, a mi ćemo im na ulazu ujedno ponuditi i zaštitne maske zajedno s dezificijensima. Na taj način osigurat ćemo primjerene epidemiološke uvjete.”, rekla je ravnateljica Muzeja Đakovštine Marina Božić.

Sam program, koji su najavile kustosice muzeja, bit će izrazito raznolik.

Počinje u 18:00 sati, a njegova prva točka je virtualna izložba “Novi Perkovci – Krčevina”. Riječ je o izložbi koja je do kraja sljedećeg tjedna i stvarno postavljena u muzeju, a sada ju nude i u virtualnom okruženju na platformi Artsteps. Od 108 trenutno izloženih predmeta izabrano je 30 koji su predstavljeni fotografijom i opisom, a svi “digitalni” posjetitelji moći će pogledati i kratki film koji je snimljen prilikom samog istraživanja 2005./2006. godine.

Nakon toga, u suradnji sa Srednjom strukovnom školom Đakovo i profesoricama Dubravkom Scharmitzer, Mirjanom Klepo i Tamarom Jakšić, organizira se izrada vunenih loptica ili gombica. Za sve one koji ne mogu doći u muzej pripremljen je kratak video o gombicama s uputama za izradu.

Od 18:30 sati na Facebook stranici muzeja bit će postavljen link za dvadesetominutni film koji tematizira prostor Đakovštine u 16. stoljeću, u vremenu dok je Đakovština bila dio Osmanskog Carstva. U filmu će gledatelji moći preko digitalne baze toponima, koja je napravljena prošle godine, moći vidjeti razna sela i prostore koji više ne postoje, a postojala su u 16. stoljeću. U filmu se preko Google satelita leti prostorom Đakovštine te su prikazana stara selišta, zemljišta, ali i današnja suvremena naselja da se gledatelji mogu lakše orijentirati.

U 19:30 sati slijedi prijenos uživo nastupa dječjeg zbora Gradske Knjižnice i čitaonice Đakovo “Librići”. Zbor je to koji je nastao nakon radionica održanih u srpnju prošle godine u Gradskoj knjižnici, voditeljica mu je profesorica Marijana Matijević, a zbor broji 17 članova od kojih je najmlađi star samo 4 godine.

I ove godine u organizaciju “Noći muzeja” uključio se Foto-kino klub Đakovo koji je pripremio dva kratka filma. Prvi je “Uspon Đakovačkih planinara na Triglav 1979. godine”, a drugi je Ižimača, što je običaj cijeđenja jabukovog mošta u Beravcima. Filmovi će se moći pogledati od 21:00 sat.

Muzej Đakovštine otvoren je za sve posjetitelje do 23:00 sata, ulaz je besplatan i mogu se razgledati sve trenutno postavljene izložbe u muzeju. Sve muzejske publikacije bit će u prodaji po sniženim cijenama.

Iz Muzeja mole sve posjetitelje da se pridržavaju propisanih epidemioloških mjera.

Igor Kretonić
Foto: Moje Đakovo