Više do 30 glazbenih albuma s više od 300 skladbi, sedam diskografskih nagrada Porin, nagrada Cesarica za najbolju tamburašku pjesmu, nastupi u svim krajevima Hrvatske, susjednim zemljama te diljem svijeta, među Hrvatima u dijaspori na gotovo svim kontinentima, samo je mali dio doprinosa Najboljih hrvatskih tamburaša promidžbi novoskladane hrvatske narodne glazbe. Riječ je o sastavu koji je u punih 35 godina profesionalnog djelovanja na hrvatskoj glazbenoj sceni ostavio neizbrisiv trag te bio uzor brojnim mladim tamburaškim sastavima koji su, odrastajući uz njihove pjesme, odlučili krenuti istim putem.

Ovu značajnu obljetnicu sastav će proslaviti velikim koncertom 9. srpnja u rodnom selu većine članova Štitaru, u sklopu tradicionalne manifestacije „Odavno smo graničari stari“.

“Naša profesionalna karijera traje punih 35. godina, iako smo prve glazbene korake neki od nas napravili i prije više od 40 godina. Stoga smo presretni što ćemo tamo gdje nam je najljepše, na mjestu u kojem je sve počelo, u našem rodnom Štitaru, na pozornici pred publikom koja uživa u našoj glazbi, obilježiti ovu veliku obljetnicu. Pozivam sve da nam se pridruže kako bismo se zajedno, kroz pjesmu i u kolu, prisjetili naših 35 divnih godina”, poručio je frontmen sastava Stanko Šarić.

Najbolji hrvatski tamburaši, tada Zlatni dukati, svoj su profesionalni glazbeni put na hrvatskoj glazbenoj sceni započeli 1. srpnja 1987. godine nakon što su tadašnji članovi sastava Stanko Šarić, Mato Lukačević – Mata, Mirko Gašparović, Mato Miličić – Pišta te Stipa Bogutovac odlučili napustiti dotadašnja radna mjesta, a nažalost pokojni Hrvoje Majić ne nastaviti školovanje.

Doprinos sastava posebno se osjetio za vrijeme Domovinskog rata kada su njihove domoljubne pjesme odzvanjale prvim crtama bojišnice te, po mišljenju vojnih stručnjaka, u to vrijeme djelovale kao „topovske bitnice“ i hrabrile nenaoružane hrvatske heroje. Danas, pak, kroz svoje uspješnice, kao što su Slavonijo, biseru Hrvatske, Što te Sokol nije volio, Pismo Vukovaru, Sve ću prodat’ sutra, Odlazim i Vranac, momci iz Štitara, Županje i Virovitice iskazuju ljubav prema rodnom kraju, ali i žal zbog sve češćeg odlaska mladih ljudi u potragu za boljim životom.

Izvor: Općina Štitar
Foto: Đakovački vezovi