Čekate prinovu, a odabir imena vam zadaje probleme?

Odlučiti se za ime koje će se svidjeti i vama i partneru nije nimalo lak zadatak. Svako ima svoje favorite, a često moramo uvažiti i prijedloge rodbine. Kako bismo vam barem malo pomogli u odabiru savršenog imena za vašu bebu, donosimo vam popis 10 najljepših ženskih imena po našem izboru!

Ana je ime starohebrejskog porijekla od riječi Hannah tj. Hanna od korijena h-n-n, što znači milost ili zahvalnost. Kasnije je riječ prešla u latinski jezik gdje se izgovara Anna. Značenje imena Ana je milosrđe, blagost, svjetlost i dobrota. Smatra se da će djeca koja nose ovo ime biti lijepa, pametna, časna i poštena.

Barbara je ime i grčkog i latinskog porijekla. Značenje imena dolazi od grčke i latinske riječi barbara što znači divlja, tuđinka, barbarka. Na grčkom barbaros što znači strano. Ime svoju popularnost može zahvaliti je svetoj Barbari koja je kršćanska svetica, djevica i mučenica.

Cvita je žensko ime domaćeg porijekla, vrlo popularno u Dalmaciji. Nastalo od imenice cvijet. Značenje imena Cvita je biti lijepa i svježa kao cvijet, piše Mamin kutak.

Elena je ime grčkog porijekla izvedeno iz imena grčkog imena Helena. Ime Helena nastalo je od grčke riječi hēlios što znači sunce, sjaj, sunčeva svjetlost, sunčeva zraka. Značenje imena je blistava, sjajna, ljepotica.

Ivana je ženska verzija muškog imena Ivan koje je ime hebrejskog porijekla, gotovo u potpunosti hrvatsko. Prevedeno sa grčkog i latinskog, ili sa originalnog hebrejskog jezika, ovo ime je složenica dvije riječi; Jahve (Jahveh) što znači Bog i riječi hannah što znači dobar i veoma milostiv, dobrodušan. Značenje riječi je dakle Jahve je milostiv odnosno Bog je milosrdan. Na Hebrejskom Ivan se originalno izgovara kao Johanan – Jo + hanan.

Katarina je ime grčkog porijekla nastalo kao skraćenica grčkog imena Aikatheríne. Starogrčki ái znači uvijek, a kathará – čist. Značenje imena je uvijek čista.

Lara je ime latinskog porijekla. Smatra se da je ime skraćenica dva imena: imena Laura kojei ma značenje lovorov list i imena Larisa što znači zaštita. Ime je naziv rimskih kućnih bogova koji su bili zaštitnici kuće i kućnog praga.

Magdalena je ime grčkog porijekla i koje je nastalo od grčkog imena Magdalene koje je nastalo po nazivu naselja Magdale u Galileji a označava osobu koja je čvrsta kao kula.

Nikolina je žensko ime grčkog porijekla nastalo od latinske riječi Nicolaus koja je izvorno grčkog porijekla od Nikolaos. Riječ je složenica od dvije riječi; nika što znači pobjeda i laos što znači narod. Značenje imena bi bilo narodni pobjednik.

Za ime Sandra smatra se da je ovo ime varijanta imena Aleksandra koje je pak ženska varijanta imena Aleksandar. Ime je grčkog porijekla a nastalo je spajanjem dviju riječi koje znače braniti i čovjek pa se nekada kao značenje imena može smatrati i zaštitnica ljudi. Ime je vrlo popularno širom svijeta. Iz ovog imena nastale su i mnoga druga imena kao što su npr. Aco, Aleks, Aleksa, Saša i sl. Mnoga mjesta na svijetu nose naziv prema ovom imenu kao npr. grad Aleksandrija u Egiptu, svjetionik Aleksandar, svjetski poznata biblioteka Aleksandrija i sl. Smatra se da je ovo ime jedno od najstarijih imena.

Izvor: Ženska imena za djecu
Foto: ilustracija/Freepik