Grad Đakovo ukinuo je subvencije nezaposlenim braniteljima, načetim godinama i bolestima, kojima su dosad, navodi u priopćenju za javnost predsjednik Ujedinjenih hrvatskih domoljuba Dražen Bogdan, korisnici subvencije pokrivali dio životnih troškova i olakšavali si egzistenciju.

Bogdanove konstatacije demantirao je vrlo brzo gradonačelnik Marin Mandarić. Na posljednjoj je sjednici Gradskoga vijeća Grad Đakovo (31. siječnja) povećao opseg socijalnih prava najranjivijoj kategoriji stanovništva, u kojoj su obitelji i samci – time i najugroženiji branitelji, korisnici zajamčene minimalne naknade, i već im od ovoga mjeseca naknadu za troškove stanovanja priznaje po zakonskom maksimumu, do polovice iznosa zajamčene minimalne naknade, odgovorio je gradonačelnik, pojašnjavajući da je Odluka o socijalnoj skrbi Grada Đakova sada potpuno usklađena sa Zakonom o socijalnoj skrbi.

Dok Bogdan upire prstom u gradonačelnika Mandarića i njegove zamjenike, tvrdeći kako je samo braniteljima ukinuto, a ostalim korisnicima socijalnog programa zadržano spomenuto pravo, čime gradska vlast “okreće leđa i ponižava branitelje”, u Gradu obrazlažu da u ostvarivanju prava iz socijalnog programa Grada Đakova ili socijalnih prava iz Zakona o socijalnoj skrbi zakonodavac ne poznaje društveni status, pa tako ni kategoriju hrvatski branitelj, već samo imovinski cenzus koji pokriva i braniteljsku populaciju. – Grad je i dosad priznavao prava iz socijalne skrbi širem krugu korisnika od onog propisanoga Zakonom o socijalnoj skrbi, omogućavajući samačkim domaćinstvima i obiteljima koje nisu korisnici zajamčene minimalne naknade priznavanje dijela mjesečnih troškova stanovanja, što se odnosi na trošak električne energije, vode i plina, komunalnu naknadu, odvoz kućnog otpada i najamninu za stan, dodaje Mandarić.

U priopćenju je Bogdan zašao i u lokalnu političku arenu, bez legitimiteta komentirajući aferu John Smith, darovanje Mimoze Gradu i navodno opraštanje milijunskih dugova Grada državi, čemu su pozornost pružila oba lokalna radija, ne prenoseći, međutim, gradonačelnikov demantij.

Danijel Geošić