Gimnazija Antuna Gustava Matoša u Đakovu tek je jedna od 19 škola koje prolaze projekte energetske obnove, za koji je Osječko-baranjska županija kao njihov vlasnik i osnivač “povukla” bespovratnih 34,7 milijuna kuna iz Europskoga fonda za regionalni razvoj (ERDF). To je 60% sredstava u ukupnoj investiciji teškoj 62,1 milijun kuna, pa Županiji preostaje namaknuti razliku od 27,4 milijuna kuna.

Đakovački gimnazijalci, njih 420, već će do proljeća imati neusporedivo bolje uvjete boravka u školskoj zgradi u odnosu na dosadašanje. Do početka će travnja izvođač, lokalna tvrtka Tehno-elektro završiti radove na novoj energetskoj ovojnici, što podrazumijeva termalnu izolaciju, elektroinstalacijske zahvate, zamjenu postojeće stolarije plastičnom, ali i zamjenu staklene kupole na vrhu objekta, koja od prvoga dana za kišnog vremena propušta vodu. Nova će kupola, što predstavlja svjetlarnik iznad školskog hodnika, biti konstruirana od začađenih stakala i argona.

Vrijednost je radova na zgradi Gimnazije procijenjena na 2,6 milijuna kuna. Njihovim će se dovršetkom potrošnja energije i troškovi grijanja prepoloviti, dok će Gimnazija, koja je na broju 11 otvorena u zimu 1997., dobiti nova pročelja i time, zajedno s već obnovljenim višestambenim zgradama na Vijencu kardinala Alojzija Stepinca, pridonijeti novim vizurama prostora u kojemu se nalazi.

Danijel Geošić