Situacija uzrokovana koronavirusom teško je pala mnogim glazbenim sastavima. Na ovo „novo normalno“ morali su se prilagoditi i članovi Dyaca i to u svojoj tridesetoj godini rada. Oni su ovo vrijeme manjeg angažmana po svirkama iskoristili za dovršetak novog studijskog albuma i za pokretanje emisije na svome YouTube kanalu i svojoj Facebook stranici.

O samom Dyacu, nastajanju njihovog albuma „Skladište broj 7“ i njihovim planovima za budućnost porazgovarali smo s jednim od „starosjedioca“ u Dyacu,  Damirom Ergotićem.

Većini u okolici, a i šire poznat je Dyaco, no možete li ukratko, čisto da se prisjetimo, reći nešto o povijesti Dyaca i o tome kako je sve krenulo?

Prije 30 godina sastala su se petorica mladića i nadjenula si ime Dyaco!

Dyaco od samih početaka njeguje tamburašku glazbu uz prizvuke modernog popa. U vrijeme kad su se rijetki usudili u tamburu ubacivati prizvuke pop-rocka, Dyaco je to učinio. Stoga je proizašla zamisao koju smo i ostvarili, a to je da smo osmislili električne tambure pod nazivom Vision s kojima smo si htjeli raširiti lepezu glazbenih žanrova. U to ime napravili smo jednu obitelj električnih tambura, od prima, basprima, bugarije i berde!

Mnogi članovi prošli su kroz Dyaco. Tko su današnji članovi sastava?

Prvi član i ujedno član s najdužim stažom u bendu je Danijel Car (bugarija). Ostali članovi su Damir Ergotić (prim) , Boris Šili (basprim), Mislav Čatić (basprim, klavijature), Antonio Jurić (bas) ,Tomislav Štimac (bubnjevi i udaraljke).

Ovaj razgovor održan je ponajviše zbog izlaska novog albuma, „Skladište broj 7“. Idemo čuti malo više o samom albumu. Koji je to Dyacu album po redu?

„Skladište broj 7“ sedmi nam je album po redu. Nastao je unazad 10 godina , kroz kojih su se izdavali singlovi, a kako nam je došla ova situacija s koronavirusom, dobili smo mogućnost ubrzati završetak stvaranja albuma. Snimili smo pet novih pjesama, zaokružili to sa starim singlovima te napravili jedan jako lijep proizvod.

Album nosi jedan zanimljiv naziv. Odakle ideja za naziv?

Nismo se mogli odlučiti koja bi pjesma bila naslovnica s obzirom da su nam sve drage pa smo se sjetili naziva koji nije toliko uobičajen – „Skladište broj 7“. Broj 7 jer je sedmi album po redu, a skladište jer je od posljednjeg albuma prošlo 9 godina kroz kojih smo proživjeli i lijepe i tužne trenutke pa smo htjeli tu našu intimu stavit u jedan zajednički prostor, u jedno skladište naših emocija!

Koliko je pjesama na albumu i kakve su tematike?

Na albumu se nalazi 12 pjesama. Može se naći za svakoga po nešto, a ljubav je neizostavna tema  u svim pjesmama

Kako je raditi u ovakvim, za bendove neobičnim, uvjetima uzrokovanim koronavirusom?

Vrlo distancirano. Nemamo onu slobodu koju smo godinama imali. S obzirom na puno manji angažman na svirkama ove godine uspjeli smo iskoristiti vrijeme. Završili smo album, a također smo i pokrenuli emisiju na našem YouTube kanalu i našoj Facebook stranici pod nazivom Dyaco show. Emisija se emitira svake druge srijede, a u njoj našoj publici nudimo sat vremena uživanja u našoj glazbi i brojnim nagradama.

Kakvi su planovi Dyaca za budućnost?

Zasad planova nemamo, plan nam je bio napraviti album, a to smo i ispunili! Ne znamo koliko vrijedi uopće planirati u ovo današnje vrijeme s obzirom na cijelu situaciju s koronavirusom koji nas je na neki način sve pogodio. Bez obzira na sve, pjesme su u ladici i samo čekaju da pođu put našeg studija na ostvarenje.

Ostanite uz naš portal jer kroz neko vrijeme napravit ćemo i nagradnu igru u kojoj će najsretniji dobiti primjerke novog albuma “Skladište broj 7”.

Igor Kretonić

Foto: Dyaco