Dječji vrtić Sunčev sjaj Nazaret, pridružena ustanova Samostana Milosrdnih sestara svetog Križa, ponovno je danas, prvi put nakon 19. lipnja, otvorio vrata mališanima! Neplanirano dugu ljetnu stanku uzrokovala je infekcija koronavirusa koji su sestre, ne znajući da su zaražene, iz samostanske zajednice donijele u vrtić. O proboju virusa u jedan od tri vrtića u gradu ravnateljica ustanove s. Rahela Lacković roditelje polaznika izvijestila je 22. lipnja, nakon čega je vrtić zatvoren, a mališani podvrgnuti testiranju na Covid-19. Uslijedila su dva tjedna izolacije za djecu svih vrtićkih skupina i članove njihovih obitelji.

Uz „novo normalno“, jasne protuepidemijske preporuke i mjere prevencije, skoro dva mjeseca kasnije u vrtiću Sunčev sjaj – Nazaret više nisu tišina i praznina, već veseli žamor najmlađih koji su povratak među prijatelje i vršnjake nestrpljivo čekali i napokon dočekali.

Da đakovački Montessori vrtić koji pohađa 90-ak mališana raspoređenih u četiri skupine, premda u prilagođenom režimu, ponovno radi, potvrdili su voditelj Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) Osječko-baranjske županije Karlo Kožul i vrtićka ravnateljica R. Lacković.

Protokol za roditelje


Kada dovedu dijete u vrtić, roditelji i djeca prolaze dezinfekcijsku barijeru, roditelj dezinficira ruke i odvodi svoje dijete do garderobe, pri čemu zadržava distancu od najmanje dva metra u odnosno na druge roditelje, djecu i djelatnike ustanove. Dijete u garderobi promijeni obuću, odloži jaknu i opere ruke sapunom i vodom. Roditelj prati dijete do ulaza u skupinu, gdje ga preuzima odgojiteljica. Dok traje primopredaja, ostala su djeca udaljena jer ih čuvaju druge odrasle osobe koje su na radnome mjestu, naznačila je u preporukama o sprječavanju i suzbijanju pandemije Covida-19 ravnateljica R. Lacković, ističući da dijete ni u jednome trenutku neće biti bez nadzora.

U pisanome protokolu upućenom roditeljima e-poštom, uoči ponovnog otvaranja vrtića, stoji i da roditelj donosi u vrtić obilježeni ruksak s potrebnom opremom za dijete isključivo petkom, posljednjega radnog dana u tjednu, kada dolazi po dijete. Ruksak se odlaže u dječju garderobu, gdje stoji preko vikenda i počinje se koristiti tek nakon pauze od 48 do 72 sata.

Roditelji su dužni, upozorava ravnateljica, izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u ustanovu, a ako se pritom zabilježi povišena temperatura, ne smiju ga dovesti u vrtić. Također, ako dijete razvije simptome Covida-19 za boravka u ustanovi, odgojiteljica odmah obaiještava roditelje koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete. Dok su u vrtiću, mališani ne nose zaštitne maske.


Danijel Geošić, foto: ilustracija