U razdoblju od 4. do 6. veljače, na području Policijske uprave osječko-baranjske u nadzoru prometa evidentirana su 42 vozača (35 vozača osobnog automobila, 6 vozača bicikla i 1 vozač traktora) koji su bili pod utjecajem alkohola.

Jedan vozač osobnog automobila odbio se alkotestirati, a drugi se odbio testirati na prisutnost droga u organizmu.  

Osim alkohola evidentirano je još 278 prekršaja od kojih 132 prekršaja prekoračenja brzine kretanja, 40 prekršaja nekorištenje sigurnosnog pojasa, 10 prekršaja nepropisno korištenje mobitela za vrijeme upravljanja vozilom, 4 prekršaja upravljanje prije stjecanja prava na upravljanje, 2 prekršaja upravljanje pod zabranom, 5 prekršaja upravljanje neregistriranim vozilom i 85 ostalih prekršaja.

Najveća prisutnost alkohola evidentirana je 6. veljače, u 22,55 sati, u Viljevu, kada je nadzoru prometa zaustavljen osobni automobil s kojim je upravljao 53-godišnji hrvatski državljanin iz Viljeva. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 2,95 grama po kilogramu.

Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu od 20000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

U subotu, 5. siječnja, u 23,35 sati, u Šljivoševcima, u nadzoru prometa zaustavljen je traktor s kojim je upravljao 60-godišnji hrvatski državljanin iz Kućanaca. Vozač je upravljao neregistriranim i neosiguranim traktorom, kod sebe nije imao važeću vozačku dozvolu i nije se zaustavio na znak policijskog službenika.

Također je vozaču evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,97 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva. 
Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 78000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „F“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 9 negativnih prekršajnih bodova.

U 22,35 sati, u Đakovu, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil s kojim je upravljao 38-godišnji hrvatski državljanin iz Zagreba.  Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,97 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 20000 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

Jučer, 6. veljače, u 1,15 sati, u Našicama, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil 24-godišnji hrvatski državljanin iz Zoljana, koji je upravljao osobnim automobilom prije stjecanja prava na upravljanje.
Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,24 grama po kilogramu te je uhićen sukladno Prekršajnom zakonu.

Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 35000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 10 negativnih prekršajnih bodova.
U 1,35 sati, u Valpovu, u nadzoru prometa zaustavljen je osobni automobil s kojim je upravljao 42-godišnji hrvatski državljanin iz Kućanaca. Vozaču je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,15 grama po kilogramu te je smješten u posebnu prostoriju do prestanka djelovanja opojnog sredstva.

Za počinjeni prekršaj predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 15000 kuna, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 4 negativna prekršajna boda.

U 23 sata, u Piškorevcima, dogodila se prometna nesreća u kojoj je jedna osoba lako tjelesno ozlijeđena. Vozač osobnog automobila 19-godišnji hrvatski državljanin iz Piškorevaca je zbog neprilagođene brzine kretanja vozilom sletio s kolnika te mu je evidentirana prisutnost alkohola u krvi od 1,62 grama po kilogramu.

Za počinjene prekršaje predviđena je maksimalna novčana kazna u iznosu do 22500 kuna ili kazna zatvora do 60 dana, zaštitna mjera zabrana upravljanja motornim vozilima „B“ kategorije u trajanju do 12 mjeseci i 6 negativnih prekršajnih bodova.

PU osječko-baranjska: Službeno priopćenje za javnost
Foto: Pixabay