Nedjelju prije Uskrsa obilježava se Cvjetnica ili Nedjelja Muke Gospodnje, dan kada se kršćani prisjećaju Isusova svečanog ulaska u Jeruzalem dan prije židovske Pashe, prilikom kojeg su ga ljudi dočekali mašući palminim i maslinovih grančicama.

Postoje i određeni običaji te zanimljivosti vezane uz Cvjetnicu. Cvjetnica je uvod u Veliki tjedan, a iako mnogi običaju padaju ili su već pali u zaborav, neki od njih i danas su dio Cvjetne nedjelje u mnogim dijelovima Hrvatske.

Blagoslov grančica

Običaj karakterističan za Cvjetnicu blagoslov je maslinovih i drugih grančica, koje vjernici donose na svetu misu gdje ih svećenik blagoslivlja. Nakon svete mise blagoslovljene grančice vjernici nose u svoje domove gdje ih najčešće postavljaju uz raspelo.

U našim krajevima često se na blagoslovu u crkvi mogu vidjeti i buketi cicamace.

Kasnije se cicamacama znala paliti vatra na Veliku subotu, a u crkvi su preostale cicamace skupljali te ih čuvali do naredne Pepelnice kada je zapaljena, a tim pepelom vršio se obred pepeljenja.

Pepeo dobiven od cicamaca stavljao se i na šunku kuhanu na Veliku subotu, a u vodu za kuhanje šunke često se dodavala i sveta voda.

Umivanje u proljetnom cvijeću

U nekim dijelovima Hrvatske običaj je umivanje u proljetnom cvijeću, vrlo često ljubičicama. Ovaj običaj provodi se tako da se ubere cvijeće čije se latice potope u čistoj vodi, u kojoj onda ukućani obavljaju ranojutarnje umivanje.

Ovaj običaj povezuje se s ljepotom, zdravljem i blagostanjem. Za vrijeme umivanja, prema običaju, naglas se izgovaraju dobre želje.

Igor Kretonić
Foto: Osijek.in