Dvaput je Ivan Adrić pogodio sredinu, pa mu je iz treće, završne trke bio dovoljan i osvojeni bod, da bi postao pobjednik 9. Šokačke alke, što ju je domaći Konjički klub Zenta organizirao u Selcima Đakovačkim na livadi uz Lovački dom. Mladi jahač iz Novih je Perkovaca i nikad se ranije nije nadmetao, a vježbao je, kako je rekao, tek malo kod kuće. S kobilom Santom mu se očito posrećilo! Kući je ponio dva pobjednička pehara i šešir koji svake godine na glavu stavlja alkarski slavodobitnik.

S pet je osvojenih bodova uzbudljivo nadmetanje spretnosti, brzine i hrabrosti na drugome mjestu završio Matej Bobalić iz Županje, dok je s četiri boda, ali i najglasnijom podrškom publike, treći ostao Andrija Obrovac iz Selaca Đakovačkih. Trojici su najuspješnijih mladića, za vještine iskazane na trkaćoj stazi dugoj stotinu metara i s alkom postavljenom na 2,80 metara visine, pehare predali predsjednik KK Zenta Željko Režić, zamjenici gradonačelnika Đakova Robert Francem i Antun Galić i zamjenik osječko-baranjskog župana Petar Lagator.

Šokačka alka postaje brend našega grada i županije

– Stari ljudi dobro znaju da se bez konja nekad ništa nije moglo. Danas je drugo vrijeme, ali ljubav je prema toj plemenitoj životinji prenesena na ove mlade momke. Gledamo da alku trče dečki koji imaju za to srca i konje koji su pripremljeni i ne boje se koplja, što nije moguće s bilo kojim konjem. Svake je godine to između 15 i 20 momaka, a ove njih 16 s lipicancima iz privatnog uzgoja, kaže Režić. Za Šokačku alku zamjenik gradonačelnika Francem tvrdi da se sad već može karakterizirati kao tradicionalna jer idemo ususret desetoj. – Tradicijski uzgoj konja ovom je manifestacijom postao dio turističke ponude i đakovačkog identiteta i pomalo se ona pretvara u brend našega grada i županije. Grad Đakovo to prepoznaje, pozdravlja i pomaže selačkim konjogojcima u organizaciji Šokačke alke, objašnjava Francem.

– Ne uspoređujući je sa Sinjskom alkom ponosni smo što Šokačku alku, jedinstvenu u Slavoniji i Baranji, možemo pokazati. A pokazujemo ljepotu i sklad lipicanskih konja i jahača. Dičimo se djelićem tradicije sinjske priredbe prenese u Đakovštinu, impresije su županova zamjenika Lagatora, na kojima se može graditi budućnost i razvijati potencijal Šokačke alke, o čemu treba ozbiljnije početi razmišljati. Jedno je ipak sigurno: dobro raspoloženi mladići – većinom iz đakovačkog kraja, brodske i županjske Posavine, čak i momak iz Čepina i Valpovčanin na “kaubojskom” konju, koji je u Selcima bio prvi put – u bijelim rubinama i rajtoznama, s jahaćim čizmama na nogama, te na dotjeranim i poletnim konjima, oblačnu su nedjelju razvedrili svojim pozitivnim duhom. I baš kako je kazao slavodobitnik: “Bilo je malo zeznuto, ali uspjeli smo!”.

Danijel Geošić